Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kodeks časti

HND pozvao novinare da se suzdrže od otkrivanja identiteta Matanićevih žrtvi

Na ZagrebDoxu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, dodijeljene su nagrade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
08.04.2024.
u 14:45

Potpisnici apela za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva su Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a te Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a.

Reakcije medija i javnosti na seksualno uznemiravanje redatelja Dalibora Matanića koje je razotkrio Večernji list ne staju. U svojim nastojanjima da ispričaju što širu priču, neki možda idu i predaleko, zbog čega je HND odlučio objaviti apel kolegicama i kolegama novinarima koji se bave ovom pričom.

- Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve kolegice i kolege da se vode etikom novinarskog poziva, odnosno da se suzdrže od pokušaja otkrivanja identiteta žrtava koje su kolegici Mileni Zajović iz Večernjeg lista pristale anonimno svjedočiti o seksualnom uznemiravanju kojem su bile izložene od redatelja Dalibora Matanića. HND upućuje apel radi zaštite žrtava koje su imale hrabrosti o tome progovoriti i prema kojima smo dužni odnositi se s posebnim obzirom.

HND podsjećamo da su prema općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara novinari i novinarke u obavljanju svog posla dužni braniti ljudska prava i dostojanstvo. Novinar/ka treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obavezan/na poštovati svačije pravo na privatnost (članak 14. Kodeksa). Novinar/ka ne smije zloupotrijebiti povjerenje uspostavljeno s izvorom informacije (članak 8.), odnosno ima pravo kritički prosuđivati izvore informacija, ali ih ima pravo ne otkriti (članak 5.).

Izvještavajući o navedenom slučaju kolegica Zajović poštivala je pravila struke u nastojanju da zaštiti žrtve od novih trauma, ali i objavi informacije od javnog interesa - zaključili su iz HND-a.

Potpisnici apela za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva su Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a te Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a.

VIDEO Dalibor Matanić oglasio se o uznemiravanju žena pa obrisao profil na Facebooku

Komentara 1

RO
robertmark
16:17 08.04.2024.

HND-u je vrlo stalo da se ne diže prašina oko nasilnika Matanića jer ipak je taj zlotvor njihove gore list.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije