Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2016. u 08:40

Pitanje je, zapravo, ne tko će pobijediti, već tko će izgubiti utrku za Bijelu kuću. Birači su pozvani birati između dvoje loših kandidata koji imaju toliko slabosti da se u predizbornoj kampanji govorilo gotovo samo o tome. Bacanje blata jedno po drugome. Spektakl dostojan neke banana-republike.

Šteta što ne mogu oboje izgubiti, kazao je o kandidatima na izborima za američkog predsjednika engleski povjesničar i novinar Andrew Roberts parafrazirajući izjavu bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera vezanu za prvi iračko-iranski rat. S tom izjavom slaže se možda i većina Amerikanaca.

Pitanje je, zapravo, ne tko će pobijediti, već tko će izgubiti utrku za Bijelu kuću. Birači su pozvani birati između dvoje loših kandidata koji imaju toliko slabosti da se u predizbornoj kampanji govorilo gotovo samo o tome. Bacanje blata jedno po drugome. Spektakl dostojan neke banana-republike. Dovoljno je pogledati ispitivanje javnog mnijenja i ljuljačku rezultata. Zbog nekog skandala pada Trump, a drugog Clinton. Oboje padaju, ali ne mogu oboje izgubiti.

U SAD-u, za razliku od europskih država, još vlada jasno dvostranačje. U većini europskih država, uključujući tu i Hrvatsku (da se ne govori o Italiji, Španjolskoj, Francuskoj...), u dvostranačku bitku uključili su se treći igrači. U SAD-u je bilo nezavisnih kandidata, ali nisu išli dalje od jednoznamenkastog postotka. Jedini treći nezgodan sudionik na američkim izborima je Gary Johnson (Liberalistička stranka) koji bi, prijeđe li pet posto, mogao više ugroziti pobjedu Hillary Clinton negoli Trumpov ulazak u Bijelu kuću. Premda se mnogi republikanci srame svoga kandidata, ipak će glasovati za Trumpa samo da bi onemogućili pobjedu demokratima.

A što je s Komunističkom partijom SAD-a (CPUSA)? Ima oko 15.000 članova i od 1988. ne ističe svog kandidata na izborima, već podupire demokratske kandidate. Legendarni čelnik američkih komunista je Gus Hall, koji se kandidirao od 1972. do 1984. (1980. i 1984. predsjednikom je postao najveći antikomunist Ronald Reagan) i bio je jednom u jednoj anketi naznačen kao pobjednik. Uoči izbora sedamdesetih godina zatraženo je od novinara akreditiranih u SAD-u i UN-u da iznesu svoje mišljenje tko bi mogao biti novi stanar Bijele kuće.

U tom ispitivanju pobijedio je komunist Gus Hall. Svi novinari iz komunističkih zemalja glasovali su za Holla, koji je, npr., 1972. dobio najviše, ali samo 0,03 posto glasova. Takvih sondiranja više nije bilo.

>> Clinton i Trump nastavljaju žestoku kampanju na Floridi

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
09:14 06.11.2016.

"Uoči izbora sedamdesetih godina zatraženo je od novinara akreditiranih u SAD i Un-u da iznesu svoje mišljenje tko bi mogao biti novi stanar Bijele kuće. U tom ispitivanju pobijedio je komunist Gus Hall." - i onda kad ljudi upozoravaju kako su današnji novinari većinom lijevo-liberalni i da kao takvi odlučuju koje će vijesti plasirati i kako će ih plasirati te da je novinarstvo danas sve samo ne objektivno, onda se ljevičari "dižu na stražnje noge" i tvrde ne samo da to nije tako nego još i onih par rijetkih malčice desnijih novinara nastoje svim silama diskreditirati i maknuti iz medija... Toliko o poštenju "lijevoliberalnih"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije