Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2016. u 14:18

Hrvatskoj nije svejedno hoće li Crna Gora biti u NATO-u ili će Jadranom ploviti ruski brodovi

Moskva baca ulje na vatru uplitanjem u parlamentarne izbore u Crnoj Gori govoreći o opasnosti od nove neuravnoteženosti na Balkanu bude li pobijedio prozapadni predsjednik Milo Đukanović, kako ga zovu, ali i za kojega se tvrdi da je umiješan u korupcijske afere. Moskva ne želi ulazak Crne Gore u NATO, a Đukanović je promicatelj euroatlantske integracije te male državice exjugoslavenske federacije. Zvuči gotovo paradoksalno, ali u Crnoj Gori se “bore“ i Rusi protiv Rusa. Bogati Rusi koji su uložili novac u Crnu Goru u kojoj i borave žele NATO-ov kišobran u obrani od Kremlja. Drže da su ti izbori i sukob između slobodnog svijeta i Putinove Rusije.

Đukanovićeva oporba sastavljena je od prosrpskih i proruskih skupina koje se protive ulasku Crne Gore u NATO i EU. Zbog toga se ovi izbori po važnosti uspoređuju s referendumom iz 2006. o neovisnosti Podgorice o Beogradu. Odlučuje se, zapravo, na kojoj će se strani svijeta biti, posebno sada kad su napeti odnosi između Zapada i Rusije. Geslo je 54-godišnjeg Đukanovića, najdugovječnijeg vladara u jednoj balkanskoj državi, “Sigurnim korakom“.

No, ni Italiji, a još manje Hrvatskoj, nije svejedno hoće li Crna Gora s oko 600 tisuća stanovnika od 2017. biti u NATO-u ili će Jadranom ploviti ruski ratni brodovi. Jer, kao što je u vrijeme Jugoslavije, pa zatim srbijansko-crnogorske države, Moskva htjela imati izlaz na Jadran, tako to želi i sada. Đukanovićevi podupiratelji svjesni su i da će se u slučaju pobjede oporbenih prosrpskih stranaka udaljiti ne samo ulazak u NATO već i u EU. A dio Podgorice htio bi ući u EU prije Beograda. “Još nije određen datum ulaska Crne Gore u EU pa su potrebne analize o stanju pravne države, javne uprave, zaštite okoliša, borbe protiv korupcije...“, objašnjava Aivo Orav, šef Delegacije EU u Podgorici.

Nedjeljni izbori u Crnoj Gori određuju budućnost ne samo te države već i ruskog utjecaja na Balkanu. Odredit će hoće li na Balkanu samo Srbija ostati vezana uz Moskvu, kojoj će i ona, želi li ući u EU, prije ili poslije trebati mahnuti bye-bye.

>> Ovako izgleda biračko mjesto u Crnoj Gori!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije