Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kancelarka Angela Merkel

15 godina na čelu Njemačke: Koronakriza vratila ju je iz mrtvih, mnogi zazivaju njezin peti mandat

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
23.11.2020.
u 20:42

Favorit je za njezina nasljednika Friedrich Merz, koji bi CDU mogao skrenuti udesno, čemu se Merkel protivi

Samo je Helmut Kohl bio dulje na kancelarskoj dužnosti od aktualne njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je prije točno 15 godina nakon prijevremenih izbora prvi put u Bundestagu potvrđena za njemačku kancelarku. No ako kancelarka Merkel ostane na dužnosti do kraja aktualnog mandata, nakon kojeg je najavila svoje povlačenje iz politike, onda će se po duljini obavljanja najvažnije političke funkcije u Njemačkoj izjednačiti s Kohlom, kancelarom njemačkog ujedinjenja i svojim političkim mentorom, koji ju je nakon povijesnih promjena 1990. godine prvi put imenovao u svoju vladu.

Bez karizme, ali odgovorna

Mnogi se pitaju kako je jedna tako nekarizmatična i zapravo dosadna političarka uspjela opstati na vodećoj poziciji tako dugo. Jedan od ključnih razloga vjerojatno se krije u njezinoj racionalnosti i staloženosti kojom je kormilarila Njemačkom iz krize u krizu posljednjih 15 godina. Jedan od primjera je i aktualna pandemija koronavirusa, zbog koje je njezina popularnost na kraju njezina mandata gotovo identična popularnosti na početku mandata, prije 15 godina, što je rijetkost i u svjetskim okvirima.

Video: Tko je Angela Merkel

Baš u trenutku kada se, nepopularna i umorna, pripremala za napuštanje političke scene, neočekivano je ponovno zasjala pridobivši povjerenje Nijemaca u najvećoj krizi nakon Drugoga svjetskog rata, što je čak i njezine njemačke kritičare navelo da hvale njezino vodstvo i priznaju kako se nadaju da će se predomisliti, zazivajući njezin peti mandat.

Jedan od razloga za ponovni uzlet kancelarke Merkel vjerojatno se krije i u činjenici da mnogi shvaćaju da je ona svoje povlačenje prije dvije godine najavila nedovoljno promišljeno premda je to krajnje netipično za inače promišljenu i opreznu političarku. Odluka o povlačenju uslijedila je u dramatičnim okolnostima nakon nekoliko uzastopnih poraza njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU) na pokrajinskim izborima i velikog uspona nacionalpopulističke Alternative za Njemačku (AfD), i to na valu kritike njezine izbjegličke politike, što je kancelarka Merkel doživjela i kao vlastiti poraz. U tom se trenutku činilo da će kancelarka Merkel platiti cijenu zbog svoje migrantske politike. 

Iako je riječ o političarki koja je, barem iz njemačkog kuta gledanja, dokazala da se zna nositi s krizama, pa je tako i u velikoj ekonomskoj i dužničkoj krizi prije jednog desetljeća Njemačka bila jedna od rijetkih zemalja s rekordnom zaposlenošću, izvozom i proračunskim suficitom, migrantska kriza koja je uslijedila nakon dužničke krize ozbiljno je ugrozila njezin položaj.

Tada je Merkel donijela odluku o povlačenju, ali radilo se o povlačenju s odgodom, jer je odlučila prepustiti stranački tron odabranoj nasljednici Annegret KrampKarrenbauer, a pritom zadržati kancelarsku poziciju do kraja mandata. Ubrzo se pokazalo da je plan bio prezahtjevan.

Odgođeni izbori

Povlačenjem s čela CDU-a kancelarka Merkel je oslabila i svoj kancelarski položaj, i u Njemačkoj i u EU, a Kramp-Karrenbauer se nije uspjela profilirati u vjerodostojnu nasljednicu moćne kancelarke, koja je u svoja četiri mandata presudno kreirala ne samo sudbinu Njemačke nego i cijele Europe, a u jednom je trenutku ponijela i neformalnu titulu liderice slobodnog svijeta.

Naposljetku je Kramp Karrenbauer odustala povukavši se s čela CDU-a, a stranački kongres na kojem bi CDU trebao dobiti novog čelnika već je dvaput odgađan zbog pandemije koronavirusa. U utrci su za čelno mjesto, a time i za kancelarsku kandidaturu na parlamentarnim izborima koji će se održati najesen sljedeće godine, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet, blizak kancelarki Merkel, Norbert Röttgen, čelnik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga i također bliski suradnik kancelarke, ali i njezin politički protivnik i predvodnik unutarstranačke opozicije Friedrich Merz, koji je bio u utrci za vodeću funkciju i 2018., ali ga je pobijedila Annegret Kramp-Karrenbauer. Sudeći prema zadnjim anketama, upravo konzervativni Merz uživa najveću potporu, a njegova bi pobjeda vjerojatno značila i snažno skretanje CDU-a udesno, na što kancelarka Merkel sigurno ne gleda s odobravanjem, pa bi i to, nadaju se njezini pristaše u Njemačkoj, naposljetku možda moglo utjecati i na njezinu odluku o povlačenju. 

Ključne riječi

Komentara 13

ZB
Zoki-Bijela
22:17 23.11.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo

XA
xaron
01:27 24.11.2020.

Najpopularnija političarka...A kako je to izgubila zadnje izbore sa najgorim rezultatima u povijesti njene stranke ?

PU
Puky2
00:27 24.11.2020.

Ma sta vi citata novine od afd ili sta,merkelica je najpopularnija politicarka u zadnjih 15 godina pogotovu medju penzionerima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije