143 22°C
  • vjekoslavkatalina:

    ...lijepa sjecanja..kad je vladalo zajednistvo bar najveceg dijela hrvata..inace malo poznata je cinjenica da su tih dana kos-ovci i srbi prijetili da ce dici u zrak spomenik banu jelacicu..pa je jedno vrijeme bilo pojacano osiguranje oko spomenika bana jelacica i ... prikaži još! na trgu..stvarna opasnost je doista postojala jer je to doba bilo kada se stvarno ulazilo u dramaticno stanje u hravtskoj kada su srbi divljali u petrinji,glini,kninu,zapadnoj slavoniji,oko osijeka i vukovara...a jna smisljala podvale na racun hrvatske poput afere špegelj...kada je dobar dio zagrebackih srba otvoreno prijetio susjedima hrvatima 'da ce slobo ujahat na belom konju na trg'..i slicne gluposti..nije bilo lako u to vrijeme sve to izdrzati

  • IvoDivo:

    Preko noći su komunjare po naredbi diktatora skinule bana Jelačića sa postolja i naredili da se u dijelovima preveze u ljevaonicu. Srećom neki domoljubi su ga sklonili u podrum u gliptoteci. Tek najpovjerljiviji pojedinci su to znali i mogli vidjeti, ... prikaži još! jer da je to izašlo na vidjelo neki bi završili na Golom otoku.

  • Nini istrijan:

    Paradoks sa banom je taj da on kao austrijanac po majci nikad nije zelio samostalnu Hrvatsku.On se samo borio protiv prevelikog utjecaja madjara i za slobodu upotrebe hrvatskog jezika. Njemu ni na kraj pameti nije bila pomisao da vidi Hrvatsku ... prikaži još! izvan Austro-ugarskog carstva.

Još iz rubrike Večernji 60

Večernji list: Dinamo - Crvena Zvezda 1990.
32
Derbi iz 1990.

Neodigranom utakmicom Dinamo - Zvezda započeo je Domovinski rat

Naslovnice VL
Večernjak i povijesni pad berlinskog zida

Početak kraja: Erupcija strasti za slobodom najavila je pad komunizma

13
Naslovnice Večernjeg lista
SVJETSKI USPJEH

Presađeno srce: 'U 48 minuta Sokolić je napravio ono što nikada nije vidio'

7