Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO OTKRIĆE

Obećavajući rezultati eksperimenta: Psi mogu nanjušiti oboljele od koronavirusa

Pas
Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
28.10.2020.
u 22:53

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom prijeći preko kože i zatim ju dati psu da ju ponjuši. Ako je uzorka negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su u srijedu znanstvenici tog projekta u Finskoj.

Tri psa, Kössi, ET i Miina su ponjušili 2200 putnika od kada je postavljena testna kabina u hodnik kojim prolaze putnici koji su doputovali u zračnu luku Helsinki-Vantaa krajem rujna i otkrili virus kod 0,6 posto putnika.

Iako se eksperiment treba nastaviti do prosinca, ekipa navodi da su prvi rezultati uglavnom sukladni stopi otkrivanja testovima PCR, koji se također provode među putnicima dragovoljcima po dolasku. 

"Proveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova u zračnoj luci i manje od jedan posto je pozitivno", rekao je Timo Aronkytö, dogradonačelnik Vantaa na konferenciji za novinare u srijedu.

Rezultati koje su pronašli psi su gotovo identični rezultatima PCR testova, dodao je.

Eksperimenti provedeni u prvom valu navode da psi mogu otkriti COVID-19 uz gotovo 100 postotnu preciznost i do pet dana prije nego PCR testom.

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom prijeći preko kože i zatim ju dati psu da ju ponjuši. Ako je uzorka negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Na obuci je i četvrti pas, njemački ovčar Valo. 

Znanstvenici sveučilišta u Helsinkiju koji su osmislili eksperiment u suradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise Nose nadaju se da će njihova istraživanja potaknuti vladu da financira tu metodu i pokrene ju na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

VIDEO: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Ključne riječi

Komentara 3

EP
Epil
09:16 29.10.2020.

Nema sanse za pse! Pa na njima HDZ nista zaraditi ne moze, na njima nema ni mita niti provizije! Pisi propalo.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
23:32 28.10.2020.

Obećavajući rezultati eksperimenta: Psi mogu nanjušiti oboljele od koronavirusa i domoljubne hendikepiranosti.

DU
Deleted user
23:24 28.10.2020.

Ovo je velika stvar, rekao bi spas za mnoge. Kako stvari stoje korona je tu na duge staze i treba iskoristiti maksimalno nase najbolje cerveronožne prijatelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije