Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA I TEHNOLOGIJA Zbog pogrešaka sukobi u Svetoj Stolici

U Vatikanu 24 sata na dan moraju pretraživati internet

13.03.2009.
u 18:48

U pismu koje je papa Benedikt XVI. uputio biskupima u cijelom svijetu poglavar Katoličke crkve otvoreno je priznao da je Vatikan napravio niz pogrešaka u slučaju povlačenja izopćenja biskupa koji negiraju holokaust.
- Rečeno mi je da je pozorno praćenje vijesti na internetu dalo mogućnost pravodobne spoznaje problema.

Iz toga izvlačim lekciju da bi ubuduće Sveta Stolica trebala više pozornosti posvetiti i tom izvoru vijesti - napisao je papa. New York Times smatra tu izjavu povijesnom te napominje da je sve to zapravo priznanje da je dogma o papinoj nepogrešivosti iznimno krhka. Papa je praktično kazao da Vatikan mora ubuduće na internetu 24 sata na dan pratiti što se događa u svijetu, a osobito među katolicima. Usprkos priznanju papa je optužio katolike da su ga napali, a mogli su ga upozoriti.

Intenzivno se izrazio
Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je da se papa tijekom svojega pontifikata nikad nije izrazio na tako osoban i intenzivan način. Papa je reakcije na povlačenje izopćenja, posebno glede slučaja biskupa Williamsona koji poriče holokaust, proživio uz patnju te drži da su nesuglasice nastale i zbog nedovoljnog objašnjenja njegova poteza.

Benedikt XVI. piše da nije mogao predvidjeti slučaj Williamson te da povlačenje izopćenja ni u kojem slučaju nije trebalo gledati kao na pogoršavanje odnosa između Židova i kršćana.

Sukob na vatikanskom vrhu je bez presedana. Benedikt XVI. optužuje svoje suradnike da ga nisu dobro obavijestili o stanju s biskupima sljedbenicima Lefebvrea, priznaje da se slučaj s biskupom Williamsonom, koji poriče postojanje holokausta, mogao izbjeći da su se kojim slučajem bolje pratile informacije na internetu te predbacuje katolicima da su ga kritizirali. Premda je kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger proveo 20 godina u Rimskoj kuriji prije nego što je izabran za papu, čini se da je ne poznaje dobro.

No, na njegovo povlačenje izopćenja lefebvreovaca nisu gunđali samo biskupi u Kuriji, nego su javno prosvjedovale i biskupske konferencije Francuske, Njemačke i Austrije.

Benedikt XVI. zatvoren je u svojim odajama, a prema nekim izjavama, ne konzultira se s drugima prije donošenja neke odluke. Stječe se dojam da se nedovoljno konzultira sa suradnicima o tome kakve će reakcije izazvati neke njegove odluke te da unutar Kurije nisu svi za mjesta na kojima jesu.

Duboka analiza
Vatikanski je vrh uznemiren, a papa je u pismu biskupima optužio katolike da ga napadaju, što je također čin bez presedana.

Očito je u Vatikanu duboko analiziran cijeli slučaj i očito je netko i odgovoran za veliki propust, pa se ipak postavlja pitanje hoće li biti smjena.

Želite prijaviti greške?