Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA KNJŽEVNOST

U Medijateci predstavljanje tri najzapaženije 'pariške' knjige

10.02.2009.
u 13:16

U Medijateci Francuskog instituta 11. veljače bit će organizirano predstavljanje najzapaženijih "pariških" knjiga koje su prošle godine objavljene u biblioteci pod nazivom "Na tragu klasika". Francuski institut u Zagrebu te Hrvatsko filološko društvo i izdavačko poduzeće Disput organizirali su ovo predstavljanje kako bi našim zaljubljenicima u francuski roman i književnost olakšali izbor.

Na tom kulturnom događaju predstavit će se tri knjige i to "Alabama Song" Gillesa Leroya, "Laku noć, mili prinče" Pierrea Charrasa i "Povijest jednog putovanja" Gajta Gazdanova.

No, za sada ukratko. Roman Alabama Song u izdanju Disputa, pisca Gillesa Leroya, isprekidani su tragovi životnog puta kultne američke dame Zelde Sayre Fitzgerald. Autor u filmu gradi intelektualnu atmosferu 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, a predstavlja osobe koje imaju društvenu biografiju i koje su simbol spomenutog vremena, te ih u biti i nije potrebno posebno predstavljati. One su upisane u memoriju zapadne civilizacije, u opću kulturu prosječno obrazovanoga suvremenog čitatelja.

Knjiga Pierrea Charrasa, "Laku noć, mili prinče" opisuje odnos oca i sina kroz razne faze života, od idiličnog djetinjstva, do sinova odrastanja, latentnih sukoba, pa čak i prekida njihova odnosa. Najveći dio radnje događa se u vrijeme nakon Drugoga svjetskog rata koje se gleda kroz oči tek naoko jedne obične obitelji.

Treća knjiga pod nazivom "Povijest jednog putovanja", kratki je roman ruskoga emigrantskog pisca Gajta Gazdanova. Ta je knjiga odličan roman sastavljen od niza malih priča, a glavni lik nosi ime Volodja. Taj je lik je ujedno je i piščev alter ego koji putuje morem i kopnom, sjećanjima, slutnjama i razmišljanjima spajajući u jednu veliku priču više samostalnih cjelina.

Nešto više o tim knjigama na predstavljanju govorit će književni kritičar Adrian Cvitanović, prevoditeljica Sanja Šoštarić, urednica biblioteke Na tragu klasika Irena Lukšić i direktor Disputa Josip Pandurić. (p.s)

Želite prijaviti greške?