Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV KRONIČNE BOLI

Znanstvenici otkrili novi organ u tijelu

Znanstvenici
Foto: Pixabay
16.08.2019.
u 18:21

Znanstvenici se nadaju kako će njihova studija pomoći pri boljem razumijevanju kronične boli,

Znanstvenici su otkrili novi organ u koži koji uzrokuje osjećaj boli kod ljudi. Do sada, stručnjaci su vjerovali kako su živčana vlakna odgovorni za neugodne osjećaje na našoj koži. Međutim, znanstveni tim u Karolinska institutu u Švedskoj otkrili su mrežasti organ koji se nalazi u našoj koži i koji se sastoji od glijalnih stanica, piše Daily Mail. 

Švedski tim nazvao je novi organ nociceptivnim glio-neuralnim kompleksom. Glijalne stanice okružene su strukturama sličnim dlakama za koje se smatra da su osjetljive na vanjski podražaj

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Istraživanje je pokazalo kada je taj organ bio "blokiran" kod miševa smanjio se njihov osjećaj boli. Znanstvenici se nadaju kako će njihova studija pomoći pri boljem razumijevanju kronične boli, što bi moglo dovesti do novih oblika liječenja za milijune koji pate od kronične boli. 

- Naša studija pokazuje da se osjetljivost na bol ne događa samo u živčanim vlaknima kože, već i u nedavno otkrivenom organu osjetljivom na bol, izjavio je vodeći znanstvenik Patrik Ernfors i dodao: 'Ovo otkriće mijenja naše razumijevanje staničnih mehanizama fizičkog osjećanja i to može biti značajno u razumijevanju kronične boli'. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije