Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA VIRTUALNA KONFERENCIJA A1

Zadovoljni smo potezom Vlade, novac ćemo investirati u razvoj 5G-a i broadbanda

A1 Hrvatska 
ima najbolju mobilnu mrežu i najbrži download u fiksnoj mreži
Foto: PR
1/4
14.05.2020.
u 14:25

Prijedlog telekoma bio  je da se smanjenjem naknada za postojeće frekvencije i stvaranjem poticajnih cijena za buduće frekvencije koje se tek trebaju dodijeliti za razvoj 5G mreža, otvori prostor za investiranje u Hrvatskoj i samim tim njen razvoj, kaže Tomislav Makar iz A1 Hrvatska.

Zadovoljni smo potezom Vlade kada se radi o smanjenju naknada radiofrekvencijskog spektra. I spremni smo novac od umanjenja naknade investirati u najmoderniju infrastrukturu koja će pridonijeti razvoju Hrvatske, posebice 5G nove generacije mobilnih mreža, kazao je to Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska. na današnjoj prvoj virtualnoj konferenciji za novinare održane putem Zoom servisa. 

Podsjetimo, Vlada je proteklog tjedna telekomima umanjila naknade koje godišnje plaćaju za korištenje radiofrekvencijskog spektra, te im 'otvorila' prostor od oko 100 milijuna kuna, ukupno za sve mobilne operatore.

Naš prijedlog bio  je da se smanjenjem naknada za postojeće frekvencije i stvaranjem poticajnih cijena za buduće frekvencije koje se tek trebaju dodijeliti za razvoj 5G mreža, otvori prostor za investiranje u Hrvatskoj. 

Smanjenje naknada za postojeće frekvencije je prvi korak – ističe T. Makar i pojašnjava kako za sada ne postoji obveza telekoma niti formalni 'papir' ,  ali postoji službeni prijedloga investicija i ubrzanog 'rollouta' 5G mreže. 

Imamo otvoren dijalog o poticajnim cijenama za buduće frekvencije koje se trebaju dodijeliti  i mi kao A1 spremni smo investirati u ubrzanje pokrivanja RH te mislim da bismo u takvim uvjetima jako brzo stigli  do 70 posto pokrivenosti populacije 5G . Novac koji se oslobađa umanjenjem naknada, investirati u najmoderniju infrastrukturu.

Ako govorimo o formalnoj obvezi ona, dakle,  može doći kroz uvjete raspisane za dodjelu 5G frekvencija. To bi bio posljednji korak koji bi zaokružio cijelu inicijativu. Mogu reći da imamo razumijevanje za ambicije koje kao industrija pokazujemo – dodaje Makar i ističe kako bi time Hrvatska umnogome poboljšala svoju poziciju razvijenosti infrastrukture. 

Ova kriza je pokazala da smo bili više nego ikada u pravu  te su  širokopojasni pristup internetu i 5G bitna infrastruktura za digitalnu transformaciju. Ne smijemo zaboraviti da trenutačno imamo  digitalni jaz jer svi nemaju  dovoljnu kvalitetu broadbanda i da svi mogu ne mogu uživati u digitalnoj ekonomiji. 

Stoga je potez Vlade bio nužan, a mi smo itekako spremni investirati – kazuje Makar.

Tomislav Makar
Foto: A1 Hrvatska

Eko sustav  glede 5G-a je malo usporen zbog koronakrize,  glavne korake treba dobro pripremiti i odgoditi ti ih za početak sljedeće godine te tada krenuti u 'ofenzivu'. 5G je nužan za Hrvatsku i  ako želim napraviti napredak, ne smijemo slijediti već biti predvodnik, naglasio je Makar. 

A1 najbolji u Hrvatskoj, Hrvatska 12. u EU

Tomislav Makar,  danas se pohvalio i nedavnim testiranjem mreže, prema kojem je  A1 ispala najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj. Radi se o  testiranju koje je među 94 pružatelja mobilnih usluga u 28 zemalja Europe proveo  europski časopis za telekomunikacije Connect u partnerstvu s globalnom savjetodavnom tvrtkom umlaut, referentnom u testiranju mobilnih mreža. 

Temeljem tri parametra kojima su bodovani i rangirani telekom operatori, a uključuju kvalitetu pokrivenosti širokopojasne mreže, brzinu prijenosa podataka i latenciju, A1 Hrvatska je zauzela 18. mjesto u ukupnom poretku 94 međunarodnih igrača iz cijele Europe i najbolje je ocijenjena mobilna mreža u Hrvatskoj., pojasnili su u A1. 
 
Osim pojedinih teleoperatora, testiranjem su rangirane i pojedine zemlje uzimajući u obzir sve pružatelje mobilnih usluga. Na toj ljestvici 28 zemalja Hrvatska se plasirala na 12. mjesto, ostavljajući iza sebe zemlje kao što su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Poljska, Italija, Irska, Španjolska i druge. Ocjenjivanje je provedeno na milijunima uzoraka prikupljenih putem crowdsourcinga od korisnika pametnih telefona tijekom 24 tjedna u razdoblju od 14. listopada 2019. do 29. ožujka 2020. godine bez najave operatorima*.
 
Testiranje je obuhvatilo i krizno razdoblje pojave pandemije koronavirusa. S uvođenjem mjera izolacije u ožujku naglo je poraslo korištenje svih telekomunikacijskih usluga. 

Razgovori na dan potresa bili 240 posto veći

Razgovori u mobilnoj mreži rasli su za 60 posto, osobito na dan potresa čak 240 posto, a broj poziva u fiksnoj rastao je 100 posto. Prijenos mobilnih podataka povećao se 50 posto, a korištenje fiksnog interneta 50 posto. Za čak 400 posto porasla je gledanost HRT3 i SPTV kanala preko kojih se odvijala nastava na daljinu.

Foto: A1 Hrvatska

Osim što su korisnici više koristili A1 usluge u svrhu edukacije i rada na daljinu, rasla je i potražnja za zabavnim sadržajima, pa su se popularni streaming servisi poput YouTubea, Netflixa i Facebook videa u ožujku koristili u prosjeku 100 posto više nego u veljači. 

Brzu prilagodbu naše kompanije na novonastale okolnosti možemo zahvaliti prije svega digitalnoj transformaciji poslovanja A1 Hrvatske koju smo, kao njezini predvodnici u Hrvatskoj, započeli prije više od tri godine izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Komentara 2

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:16 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

ZN
znam
09:52 22.05.2020.

Ja shvacam vase odusevljenje mjerama vlade ali u isto vrijeme htio bih vam poruciti nesto. Akademski sam obrazovan gradjanin, svojim napisima nikad nisam uvrijedio nikoga i nisam zadovoljan zasto ste moje komentare obrisali i blokirali pristup komentiranju na odredjeno vrijeme. To je jako daleko od demokracije. Moji stavovi o mobilnoj tehnologiji su rezultat osobnog iskustva i pracenja najnovijih istrazivanja u toj djelatnosti. Kada me niste pobiti argumentima onda me blokirate. Molim vise razumijevanja u buducnosti, ljudi imaju i druge izvore informacija i nije vase da krojite sto je istina a sto ne. Meni je samo zao da niti jedna stranka u Saboru nije komentirala poklon vlade RH telekom industriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije