Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Xiaomi 12T Pro: Megakamera i munjevito punjenje baterije

storyeditor/2022-12-01/20221101_143815.jpg
05.12.2022.
u 11:03

Uzbudljiva nova kamera od čak 200 megapiksela podiže cijelu Xiaomijevu T seriju i nije samo brojka na papiru, nego omogućuje lijepe fotografije s puno oštrine i detalja. Selfie kamera je također odlična, po danu

Xiaomi ne treba posebno predstavljati hrvatskim kupcima. Već godinama cijeli spektar Xiaomijevih pametnih telefona pronalazi put do domaćih fanova ovog brenda. Nekad su ih Hrvati naručivali online izravno ih Kine, no danas je Xiaomi vrlo prisutan u Hrvatskoj s razgranatim dućanima po cijeloj Hrvatskoj. A kako se širila njihova mreža, tako su i podizali ljestvicu kvalitete svojih mobitela kojima su nastojali pružiti dobru i odličnu tehničku kvalitetu uz što nižu cijenu. Ta formula očito im se i isplatila, a danas Xiaomi konkurira ne samo u nižem i srednjem segmentu pametnih telefona nego sve više kuca i na vrh flagship ponude Androida.

Model Xiaomi 12T Pro koji ova kineska kompanija obično promovira u završnici godine nije najjači Xiaomijev mobitel (to je Xiaomi 12 Pro koji je dostupan i u Hrvatskoj te u Kini Xiaomi 12S Ultra), ali jest druga najjača Xiaomijeva linija koja snažnim hardverskim specifikacijama po povoljnijim cijenama izaziva i top Android konkurenciju.

T serija uvijek je bila prepoznatljiva po sjajnoj bateriji i jakim performansama, dok su kamere ipak kaskale. Svake godine Xiaomi je popravljao i taj segment, većini korisnika najbitniji dio pametnih telefona. Iz Xiaomija su se razbacali do mjere da su izbacili na tržište čak 200-megapikselnu kameru! I to su spojili s najjačim Android čipsetom na tržištu (Snapdragon 8+ Gen 1) i superbrzim punjenjem baterije.

Eh, sad, znamo već da samo nabacivanje megapiksela ne znači nužno i svemirski iskorak u kvaliteti fotografija. Često sam imao priliku isprobati slične najave s velikim fotosenzorima koji bi se u praksi pokazali manje uvjerljivima. A kako se ponaša glavna kamera na Xiaomiju 12T Pro? Zapravo bombastična kamera doista jest jako dobra, ali ne bih rekao da je izula iz cipela top Android modele na tržištu koji nominalno imaju puno manje piksela.

Realno, nije vam ni potrebno toliko megapiksela, a vjerojatno i nećete fotografije s mobitela ići printati kao velike plakate. Ali s ovom kamerom to biste doista i mogli raditi. Jer odlično se ponaša u snimanju na danjem svjetlu. Čak kada fotografiju nakon snimanja dosta zumirate, neće vam kadar otići u zrnatost, ostat će puno oštrine i detalja.

Tako možete nadomjestiti i manjak dodatne kamere specijalno s telefoto senzorom i jednostavno u postprodukciji izrezati neki detalj s fotografije koji će i dalje ostati vrlo čist i iskoristiv, pa čak i za printanje.

Foto: Danijel Lijović

Ukratko, glavna kamera je odlična, snima lijepe fotografije vjernih boja, s dovoljno svjetline i impresivne oštrine. Manjak stražnjih kamera je što ultraširokokutni objektiv hvata manje detalja i nije toliko impresivan kao glavna kamera.

Također, uopće nema telefoto kamere pa se za zumiranje oslanjate na dvostruki optički zum glavnog senzora. Nominalno stražnja kamera uvećava 10 puta, ali to zumiranje brzo gubi na kvaliteti. Bolje vam je snimiti kadar glavnim senzorom pa naknadno povećati fotografiju i izrezati dio koji vam treba.

Snimanje u noćnim uvjetima je nešto slabije kvalitete. Snimao sam koncert Hladnog piva u Domu sportova i nisam uhvatio puno oštrih kadrova na fotografijama. Treba priznati da nisam ni bio blizu stagea iako mala dvorana Doma sportova i nije tako velik prostor.

Ipak, probao sam snimanje koncerta i iz prvih redova na koncertu Nene Belana i tu jesam dobio bolje rezultate, ali opet ne baš odlične. Također, ako bi se netko kretao dok bih snimao, rezultat bi bio mutniji.

Uglavnom ako vas zanima i kako su mi ispale fotografije tijekom ovim noćnih koncerta možete pogledati u sljedećoj galeriji: 

storyeditor/2022-12-01/20221101_143815.jpg
1/8

Video je također odličan i dosta oštar. Ono što kod videa nedostaje jest malo više oštrine ako snimate i nekoga u pokretu te još više ako snimate u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Selfie kamerom sam dosta zadovoljan – snimanje po danu obavlja odlično. Snimio sam grupnu fotku obitelji i svi smo ispali vrlo oštri.

Foto: Danijel Lijović

U noćnim uvjetima u zatvorenom prostoru s umjetnim svjetlom slično fotografiranje donijelo mi je slabiji rezultat, s manje oštrine, ali i dalje je fotografija bila prihvatljiva za objavu na društvenim mrežama.

Sam dizajn mobitela nije nešto posebno, ali je sasvim pristojan, unatoč plastičnom kućištu. AMOLED zaslon dijagonale 6,67 inča lijep je i ugodan, ali bi koristilo da ima više svjetline (500 nita). Stereo zvučnici su dosta dobri, ali manjak je izostanak višeg certifikata za otpornost na vodu i prašinu (tek IP53).

Veliki plusevi idu, pak, za dvije važne stavke – čipset Snapdragon 8+ Gen 1 i bateriju od čak 5000 mAh. Baterija neće izdržati puna dva dana, ali mi je redovito potrajala cijeli dan, a nekada i dan i pol.

Također, stvarno treba biti zahvalan na superbrzom punjenju baterije uz žičani punjač (120W) – za 15 minuta napunilo mi se već 66 posto baterije (od potpuno ispražnjene) te za samo 25 minuta 100 posto. Cijena u Hrvatskoj za Xiaomi 12T Pro iznosi 6299 kuna (8GB/256GB). S obzirom na to da je to ipak dosta jeftinije nego top linija većine Android mobitela, ovaj bi mobitel mogao naći svoje kupce u širokom krugu korisnika.

PLUSEVI

odlična glavna kamera

jake performanse

odlična baterija

superbrzo punjenje baterije

MINUSI

nešto slabije sekundarne stražnje kamere

nedostatak jače zaštite od prašine i vode

nešto slabiji rezultati snimanja po noći

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije