Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nisam ekstremist'

Vlasnik foruma 8chan nakon masovnih pucnjava pozvan da svjedoči pred Kongresom

Pucnjava u El Pasu
Foto: CALLAGHAN O'HARE/REUTERS/PIXSELL
1/4
07.08.2019.
u 12:58

Na forumu 8chan proteklog vikenda pronađen je manifest pomahnitalog ubojice iz Teksasa koji je u El Pasu pobio 22 osobe, a u kojem se poziva na širenje mržnje protiv imigranata. Na njemu se mogu pronaći neprimjereni sadržaji i sadržaji ilegalne naravi

Vlasnik internetskog foruma 8chan Jim Watkins pozvan je da svjedoči pred američkim Kongresom nakon što su rasprave na toj nemoderiranoj i nekontroliranoj stranici dovedene u vezu s masovnim pucnjavama tijekom vikenda u kojima je ubijena 31 osoba.

Odbor za domovinsku sigurnost Zastupničkog doma zatražio je da Watkins, Amerikanac koji živi na Filipinima, svjedoči o mjerama koje 8chan poduzima u borbi protiv "širenja ekstremističkih sadržaja, uključujući bjelački šovinizam". Watkins je na Twitteru odgovorio da je "uvijek dostupan za telefonski razgovor".

"Budite uvjereni, ja nisam ekstremist. Moj telefon bi trebao raditi bez obzira odakle zovete", napisao je Watkins.

Na njegovu forumu proteklog vikenda pronađen je manifest pomahnitalog ubojice iz Teksasa koji je u El Pasu pobio 22 osobe, a u kojem se poziva na širenje mržnje protiv imigranata. Na njemu se mogu pronaći neprimjereni sadržaji i sadržaji ilegalne naravi.

Njegov utemeljitelj 2013., 25-godišnji Fredrick Brennan, je kazao da je forum prodao Watkinsu 2015. te da je bio pomalo "naivan i neuk" i sada žali što je stvorio to "čudovište" koje je poslužilo za širenje mržnje, neonacizma i bjelačkog šovinizma.

No, tome bi ubrzo mogao doći kraj jer je američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CloudFlare 8chanu prestala pružati usluge zaštite od DDoS napada te je 8chan tako ostao otvoren za napade.

Njegov vlasnik je odlučio potražiti novog dobavljača sigurnosnih rješenja, no i drugi pružatelj usluge zaštite je također raskrstio s 8chanom.

8chan je s ponosom isticao da predstavlja "najtamnije kutke Interneta", nije nimalo mario za postavljene sadržaje, a promocijom crnog humora i hvaljenjem masovnih ubojica, pod izlikom slobode govora, zasigurno je pridonio eskalaciji nasilja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije