Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na svjetskoj pozornici

Ususret Barceloni - Koji će hrvatski startupovi tražiti priliku i poslovne kontakte...

startup
Foto: HGK
16.02.2014.
u 11:51

DaShef, Fojo i Supracontrol i Drive Angel projekti su domaćih startupova koji će otputovati u Barcelonu na najveći svjetski sajam mobilne industrije.

DaShef, Fojo i Supracontrol i Drive Angel projekti su domaćih startupova koji će otputovati u Barcelonu na najveći svjetski sajam mobilne industrije – Mobile World Congress 2014 uz pomoć Hrvatske gospodarske komore.

Naime, njima će HGK osigurati smještaj i kotizaciju. Žiri je nagradio projekt DaShef, softverski meni za restorane i hotele projekt tvrtke Implementacija snova d.o.o. iz Zagreba. Na Mobile World Congress, najveću svjetsku smotru telekomunikacija, putuje i Enfojer, projekt tvrtke Foto pogon d.o.o. iz Zagreba, zapravo aparat i oprema za razvijanje analognih fotografija izravno sa zaslona mobitela, na kojemu se fotografije mogu obrađivati Fojom, projektom iste ekipe. Odlukom žirija u Barcelonu odlazi i Supra Control, projekt tvrtke Supra net d.o.o. iz Zagreba, koji se sastoji od senzora i opreme te softvera kojima se kontrolira rad i pristup opremi u podatkovnim centrima.

Publika je svojim glasovima put sajma koji traje od 24. do 27. veljače poslala i DriveAngel, projekt zagrebačke tvrtke MojAnđel d.o.o. Sva četiri projekta u potpunosti su razvijena u Hrvatskoj, proizvod su hrvatskog razvoja i znanja, a i sve hardverske komponente u dva projekta su u potpunosti načinjene u Hrvatskoj. Cilj HGK kao sponzora natjecanja je poticanje kvalitete i kompetitivnosti mikro i novoosnovanih IT tvrtki (startup kompanija). Startup scena vrlo je živahna u Hrvatskoj, no da bi uspjeli i održali se te postali stabilne prihodovne tvrtke, valja se predstaviti mogućim investitorima.

Fojo - Aplikacija za fotografiranje i fotoobradu

Postojeće aplikacije za mobilno fotografiranje ne nude sve potrebne alate za fotografiranje i obradu fotografija na jednom mjestu, u jednoj aplikaciji, s jedinstvenim korisničkim sučeljem te ujednačenim i pristupačnim dizajnom. Korisnici konkurentskih rješenja uglavnom moraju instalirati nekoliko aplikacija istovremeno – snimaju jednom aplikacijom, dok dodatnim aplikacijama obrađuju i dijele fotografije s prijateljima. Cilj Foja je objediniti sve potrebne alate u jednoj funkcionalnoj aplikaciji. Aplikacija Fojo dizajnirana je i razvijena s namjerom da postojeća djelomična rješenja učini nepotrebnima. Ključna prednost u odnosu na konkurenciju je korištenje potpuno konfigurabilnih filtara s prikazom u realnom vremenu koje je moguće mijenjati u hodu do najfinijih detalja. Usto, Fojo korisniku štedi vrijeme, automatizirajući proces obrade fotografije. Inicijalni interes za Fojo je vrlo ohrabrujući – više od 18 tisuća korisnika u prva dva tjedna, koji u prosjeku ocjenjuju Fojo aplikaciju sa 4.5 zvjezdice.

DriveAngel - Kad pametni mobiteli postanu i putni čuvari

DriveAngel projekt je zagrebačke tvrtke MojAnđel d.o.o. Riječ je o aplikaciji za mobilne telefone koja prepoznaje sudar i o nesreći obavještava pozivni centar ili osobu po izboru korisnika te dojavljuje poziciju vozila i težinu sudara.

DriveAngel smanjuje mogućnosti da stradate ili poginete na cesti tako što eliminira najčešće uzroke nesreća, tvrde kreatori. A ako vam se dogodi nesreća, automatski se aktivira poziv centru za pomoć, čime se smanjuje vrijeme od nesreće do dolaska pomoći. Što treba učiniti, za početak skinuti besplatnu aplikaciju na mobitel. Potom se registrirati na na web stranici, otvoriti korisnički račun, unijeti podatke o vozilu i svoje medicinske podatke. Moguć je unos i podatke o suputnicima u vozilu. Prije vožnje aplikacija se pali dodirom na “start trip” tipku. Za vrijeme vožnje aplikacija “drijema” i “budi” se samo ako treba vozača upozoriti, primjerice, na preveliku brzinu, gubitak signala.... i druge okolnosti koje ugrožavaju sigurnost vožnje i funkcionalnost aplikacije.

DaShef - Digitalni interaktivni meni za restorane

DaShef – digitalni meni za restorane i barove je Android aplikacija za tablet računala, namijenjena za upotrebu u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Glavna svojstva su multimedijalni prikaz menija, što uključuje prikaz teksta, slika i videa. Usto, aplikacija omogućuje prikaz vinske karte, uz mogućnost naprednog pretraživanja (po zemlji, regiji, vinaru ili pak vrsti vina). Kroz samu aplikaciju moguće je naručiti, pozivati konobara ili pak zatražiti račun, što u konačnici smanjuje vrijeme čekanja. Gostima je omogućeno da prilikom naručivanja modificiraju narudžbe, sukladno svojim željama (primjerice, manje/više soli, slabije/jače pečeno) te da komentiraju i ocjenjuju hranu ili pića koja su naručili.

Napredne mogućnosti DaShef aplikacije omogućuju prikaz statističkih podataka (npr. što gosti najviše pregledavaju, a možda ne naručuju) te definiranje preporuka. Digitalni meni moguće je prikazivati na neograničenom broju jezika, dok je sama administracija iznimno jednostavna za upotrebu.

Supracontrol- Rješenje za nadzor uvjeta rada poslužitelja

Supracontrol je specijalizirano rješenje za kontrolu pristupa i nadzor uvjeta rada u telekomunikacijskim i poslužiteljskim ormarima te podatkovnim centrima. Sastoji se od uređaja, računalne i mobilne aplikacije za kontrolu pristupa i nadzor stanja okoline koji će pravovremeno prepoznati i upozoriti na sve potencijalne opasne uvjete poput neovlaštenog pristupa, temperature, vlage, vibracija, prisutnosti vode, dima i sl. Cilj rješenja je adekvatno štititi opremu koja se nalazi u ormarima i podatkovnim centrima te na taj način zaštititi od zastoja sustava i osigurati niže troškove podrške. Proizvod Supracontrol se sastoji od uređaja koji se ugrađuje u ormar.

Na uređaj se spajaju periferni senzori (za temperaturu, vlagu, dim i sl.), električna brava, audiovizualna signalizacija i čitač za pristupnu identifikaciju. Cilj sustava je da pravodobno upozori korisnika o potencijalnoj opasnosti te na taj način spriječiti moguću katastrofu u obliku gubitka podataka, oštećenja skupocjene opreme i sveopćeg zastoja sustava.

>>Zagreb za biznis bolji od Londona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije