Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost je stigla

Uskoro će sve više operacija obavljati ovakvi roboti-kirurzi

Robotski operacijski stol
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/2
28.07.2016.
u 10:58

U bolnicama diljem svijeta već sada se nalazi 3.600 uređaja da Vinci koji obavljaju robotsku kirurgiju, a podaci pokazuju da je njihova upotreba porasla 16 posto u drugom kvartalu, u odnosu na prošlu godinu.

Da razvoj tehnologije ne zaostaje ni u medicini pokazuju podaci prema kojima se procjenjuje da će se u SAD-u unutar pet godina svaka treća operacija izvoditi pomoću robotskih sustava. Kirurzi kod takvih operacija sjede za računalom navodeći mehaničke ruke.

Kompanije koje razvijaju takve robote planiraju proširiti njihovu upotrebu u Indiji, Kini i na ostalim tržištima.

U bolnicama diljem svijeta već sada se nalazi 3.600 uređaja da Vinci koji obavljaju robotsku kirurgiju, a podaci pokazuju da je njihova upotreba porasla 16 posto u drugom kvartalu, u odnosu na prošlu godinu.

Kompanije koje se uključuju u razvoj novih generacija takvih uređaja nastojat će da ti roboti ne budu toliko skupi, da budu okretniji te da mogu izvoditi više procedura. Većina američkih bolnica u kojima se liječe tumori te urološke, ginekološke i gastroenterološke bolesti uložile su u ovakve uređaje.

Liječnici koji se koriste kirurškim robotima kažu da im takve operacije smanjuju umor i daju veću preciznost. No, operacije s robotima mogu trajati duže od onih klasičnih, zbog čega mnogi liječnici i dalje radije biraju tradicionalan način izvođenja operacija.

Ipak, proizvođači najavljuju poboljšanja, od preciznosti do bolje rezolucije kamere, a s obzirom da se u proizvodnju uključuje sve više igrača i konkurecija će biti velika.

>> Što će se sve promijeniti za 20 godina

>> Robot izvršio egzekuciju ubojice iz Dallasa! 'Nije bilo drugog načina...'

Komentara 1

LE
leffe
11:28 28.07.2016.

Eto dokle smo došli! Obavljanje kirurške operacije rukama se smatra tradicionalnim nacinom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije