Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TABLET NOVITETI

Testirali smo novi Huaweijev flagship tablet MatePad Pro 5G

Huawei tablet MatePad Pro 5G
Foto: Danijel Lijović
1/16
20.07.2020.
u 08:40

Unatoč nedostatku Googleovih servisa, Huawei se odlučio izazvati iPad Pro, umalo mu je i uspjelo...

Koristimo li još tablet uređaje? Odgovor je da, ali sve manje, pogotovo ako se radi o Androidu. Ako mislite da je tržište pametnih telefona zbog koronakrize pretrpjelo snažan udarac s padom prodaje od 11,7 posto u prvom kvartalu ove godine (u svijetu je od siječnja do travnja prodano 275.8 milijuna smartfona), zamislite tek kako je proizvođačima tableta koji su u istom razdoblju pali 18,1 posto (prodano samo 24.6 milijuna tableta).

Tržište tableta zapravo je godinama već u krizi jer se kupci orijentiraju na laptope i hibridne 2-u-1 uređaje, a tablete prepuštajte većinom - djeci. A prije samo 10 godina Apple je iPadom donio veliku promjenu industrije koju su maltene svi krenuli slijediti.

Danas je Apple ostao sam na vrhu dok se ostali bore za komadiće na Android tržištu. Ipak, čak uz dvostruku muku: i koronu i američku blokadu, Huawei se odlučio na nemoguću misiju - napraviti tablet koji bi izazvao zadnju odličnu verziju iPada Pro. Kinezima je to umalo i uspjelo, proizveli su snažan i dizajnerski dotjeran uređaj, ali ipak nije na razini blještave finese najboljeg iPada.

Foto: Danijel Lijović

Također, iako se svim silama i valjda milijunima aplikacija Huawei trudi iskompenzirati nedostatak Googleovih servisa, izostanak Googleove trgovine aplikacija i dalje je Ahilova tetiva tog kineskog diva. A na tabletima je to možda i još izraženije, nego na mobitelima jer mobitel se koristi i za uspostavljanje telefonskih poziva i fotografiranje, dok na tabletu to vjerojatno nećete raditi. Dakle, na tabletu su vam softver i aplikacije apsolutno ključni.

Iako, treba istaknuti da svako malo Huawei olakša korisnicima zaobilazna rješenja dolaska do najtraženijih aplikacija kojih trenutno još uvijek nema u kineskoj trgovini App Gallery. Osim najjednostavnije i najsigurnije opcije kloniranja aplikacija s vašeg mobitela (preko aplikacije Phone Clone) u App Galleryju imate aplikaciju MoreApps preko koje možete skinuti WhatsApp, Facebook, Messenger, Viber, Spotify, Netflix...

Na Huawei P40 Pro mobitelu sam uspio preko MoreAppsa skinuti i Google Chrome i radi posve normalno. Štoviše, preko Chromea se u browseru može doći i do Google Drivea. Ovo s Google Chromeom mi nije uspjelo na tabletu MatePad preko MoreApps varijante, ali jest preko APK Pure trgovine aplikacija. Dakle, može se i zaobilazno i do nekih Googleovih servisa, a još lakše do ostalih popularnih aplikacija.

Foto: Danijel Lijović

No, dok je god riječ o zaobilaznim rješenjima Huawei se neće moći u potpunosti riješiti tereta nedostatka  ugrađenih Googleovih servisa. Tako da je odluka na svakom korisniku odluka hoće li se odlučiti na kupnju  pod takvim uvjetima.

MatePad Pro 5G je hardverski vrlo kvalitetan polivalentni uređaj koji dolazi s odličnom fizičkom tipkovnicom, a ima i olovku kojom tablet dobiva na širini. Dakako, i puno je povoljniji od iPada Pro, MatePro 5G u Hrvatskoj možete pronaći za 4.499 kuna (WiFI model), odnosno 4.999 kn (WiFi i LTE).

Ovo je veliki tablet zaslona od 10.8 inča (dimenzije 246x159x7.2 mm), rezolucije 2560x1600 piksela. Omjer slike je gotovo idealno filmski 16:10. Zaslon se čini kao nešto najbolje što je dosad Huawei izbacio na tabletima. Kao i svaki Huawei uređaj i ovaj ima snažnu bateriju (7250 mAh), koja se u potpunosti napuni za malo više od 2 sata (2h10min). Ima 4 stereo zvučnika koje potpisuje Harman Kardon. To bi trebalo u prijevodu značiti da ima sjajne zvučnike, no ne bi im škodilo još ugađanja. No, glasni jesu i sasvim dobro mogu poslužiti za gledanje filmova ili slušanje glazbe.

Foto: Danijel Lijović

Kad smo već kod medijskog užitka, u tjedan dana korištenja tableta, najviše sam koristio jednu aplikaciju - Netflix. Kako sam u zadnje vrijeme često Netflix koristio na mobitelima, ovo mi je došlo kao pravo osvježenje. Netflix aplikacija nije imala nikakvih softverskih poteškoća, no ipak ima manu što na ovom laptopu ne može streamati u HD-u. Također, ne možete "castati" sliku na televizor uz pomoć Chromecasta jer je riječ o Googleovom proizvodu.

Pripadajuća fizička tipkovnica je vrlo ugodna za kucanje. U sebi sadrži dva utora koji služe za pozicioniranje tableta, a magneti i druga stranica tipkovnice ga drže relativno čvrsto u postolju. Ovdje dakako fali više mogućnosti spuštanja i dizanja ekrana kao što je to na 2-1 uređajima sa šarkama, ali nije ni ovo prestrašno rješenje.

Uvijek sam smatrao da tableti imaju veliki minus za stvaranje teksta, ali to s ovakvom simpatičnom tipkovnicom nije problem. No, jesam imao problema namještajući hrvatski jezik. Nisam uspio podesiti kratice za ubacivanje dijakritičkih znakova na mjesto navodnika ili zareza. Nego, domaći jezik funkcionira tako da ukucam riječ bez "cro" znakova, a zatim mi softver izbaci hrvatsku varijantu. Može se namjestiti hrvatska touchscreen tipkovnica, ali ipak mi je veći gušt tablet koristiti uz fizičku tipkovnicu. Također, dodao bih da mi za uređivanje teksta na ovakvom tabletu ipak nedostaje i - miš.

Foto: Danijel Lijović

Zabavljao sam se i koristeći Huawei olovku M-Pencil. Trebao mi je trenutak da skužim kako da povežem olovku s tabletom. Prvo je treba malo napuniti i to na vrlo cool način - dovoljno je olovku staviti na vrh tableta dok je položen. I nakon par trenutaka dobijete pop up prozor za povezivanje. Olovka se brzo puni.

Foto: Danijel Lijović

Koristio sam je u predinstaliranoj aplikaciji "Bilješke" i lijepo sam se zaigrao crtajući staru obiteljsku kuću. Nedostajala mi je šira lepeza boja, ali uz malo mašte možete svašta nacrtati...

Foto: Danijel Lijović
Zumiranje nije baš bilo uspješno, ali kamera će poslužiti za manje zahtjevne prilike, a i selfie je u dobro osvjetljenom prostoru sasvim dobre oštrine

Iako je fotografiranje vjerojatno zadnja stvar koju ćete raditi uz pomoć tableta, i MatePad Pro dakako ima kameru i sasvim će dobro poslužiti za kućne aktivnosti, no nemojte očekivati oštrine kao na top mobitelima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije