Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRANA 5G MREŽA

Tehnologija koja stvara šanse za nove poslove

Predstavljanje Xiaomi 5G pametnih telefona na testnoj 5G mreži u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
20.02.2020.
u 15:30

Cilj je tvrtke Xiaomi napraviti mobitel za 5G mrežu koji će biti jeftiniji od 300 eura.

Testirana je jučer 5G mreža u Osijeku, gradu koji će, u budućnosti, prvi u Hrvatskoj koristiti mrežu pete generacije. Nije, pak, provjeravana njezina brzina, nego mogućnost povezivanja putem Xiaomi 5G pametnih telefona.

Spojiti se na tu mrežu ne može “običnim” mobitelom, nego isključivo 5G uređajima koji u sebi imaju 5G modem za postizanje brzine od jednog do dva gigabajta u sekundi. Nužna je, usto, i posebna kartica koju osigurava teleoperater. Telefone se može kupiti i u Hrvatskoj.

– Zahvalni smo Vladi RH što je izabrala Osijek za prvi 5G grad u Hrvatskoj i koristim priliku da svojim sugrađanima, koji kažu da smo to dobili zato što nije dobro, kažem da ne bih davao kvalifikacije je li to dobro ili nije.

Iskoristit ćemo tu priliku te paralelno provoditi eksperimentalna mjerenja kako bismo uvidjeli je li to doista sumnjiva tehnologija, opasna za ljudsko zdravlje, kako neki tvrde, ili nije. Želimo cijeli proces ubrzati i biti transparentniji na tržištu, ali i dovesti novu klijentelu u grad u kojem je unazad dvije godine zaposleno više od 2000 ljudi – poručio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji se sastao s kineskom delegacijom na čelu s veleposlanicom Kine u Hrvatskoj Erwen Xu.

Tvrtka Bijelić Co., ovlašteni distributer Xiaomija, kineskog lidera pametnih telefona, i Grad Osijek su, naime, ugostili na gospodarskom sastanku veleposlanicu Xu i suradnike, zatim Tonyja Chena, generalnog direktora Xiaomi CEE & Nordic & Baltic, ali i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je viši savjetnik Instituta za istraživanja suvremenog svijeta NR Kine.

Predstavljeni su tom prigodom Xiaomi 5G pametni telefoni, na testnoj 5G mreži u suradnji s A1 Hrvatska.

– Xiaomi se oduvijek vodio načelom da inovacija treba biti dostupna svima, a stanovnici Osijeka će imati priliku biti dio te budućnosti – rekao je generalni direktor Tony Chen te istaknuo da ima je cilj napraviti mobitel za 5 G mrežu koji će stajati manje od 300 eura.

Dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako 5G mreža otvara mogućnosti za nove poslovne prilike, a dolazak velike međunarodne korporacije kao što je Xiaomi konkretan je primjer što to znači za gospodarstvo Osijeka.

– Ovo je samo privremeni signal, a za trajne smo u razgovorima s partnerima o lokacijama i svrhama prvih 5G točaka. Naglasila bih i to da smo odlučni, uz testiranja koja obavlja HAKOM, provesti još jedno neovisno testiranje kada je riječ o elektromagnetskom zračenju na području Osijeka – zaključila je Gamoš.

Ključne riječi

Komentara 2

ZN
znam
07:33 21.02.2020.

Derrick Broze, neovisni slobodni istraživački novinar, otkriva istinu iza utrke za 5G, zabrinutost za zdravlje, privatnost, moć i korupciju između Big Wireless-a i vlade: The 5G Trojan Horse.

TO
toljaga22
16:09 20.02.2020.

Vidi dikobraza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije