Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zainteresirani i drugi

Vlada odlučila: Osijek će biti prvi hrvatski 5G grad

U Banskim dvorima održana 203. sjednica Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Doris Vučić
23.01.2020.
u 12:38

Uz Osijek, želju da budu 5G gradovi iskazali su još i Bjelovar, Karlovac i Rijeka, a stručna radna skupina nakon analize, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, predložila je Osijek, kazao je Butković

Određivanje Osijeka kao prvog 5G grada u sinergiji s projektom Slavonija, Baranja i Srijem, znatno će pridonijeti razvoju istoka Hrvatske, a sva tri domaća operatora spremna su zajednički izgraditi i uvesti 5G usluge. Smatra se da će to biti dobar model za ostatak Hrvatske, kazao je na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirajući Vladinu odluku da se Osijek do 31. prosinca 2020. odredi kao prvi hrvatski 5G grad.

Određivanje prvog hrvatskog 5G grada dio je ukupne politike Europske komisije koja je u sklopu plana "5G za Europu – akcijski plan" još 2016. definirala smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije (5G) do 2020. godine.

Napomenuo je i da je aktivnost radi odabira prvog 5G grada provodila stručna radna skupina sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te sva tri operatora pokretnih / mobilnih komunikacija u Hrvatskoj – Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska.

Uz Osijek, želju da budu 5G gradovi iskazali su još i Bjelovar, Karlovac i Rijeka, a stručna radna skupina nakon analize, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, predložila je Osijek, kazao je Butković

Premijer Andrej Plenković prokomentirao je angažman Hrvatske na Zelenom tjednu.

– Želim zahvaliti ministrici Vučković na organiziranju nastupa hrvatskih poljoprivrednika na najvećem hrvatskom sajmu Zelenom tjednu u Berlinu. Zahvaljujem i bivšem ministru Tolušiću koji je prošle godine to inicirao – kazao je Plenković.

Dodao je da se Hrvatska predstavila u sjajnom svjetlu i da je pokazala naše prioritete u kontekstu poljoprivredne politike tijekom predsjedanja Europskom unijom, ali i brojne naše proizvode.

– Finska je prošle godine povećala izvoz na njemačko tržište nakon sajma, nadam se da ćemo i mi u tome uspjeti. Zahvaljujem se i HGK na potpori. Također smo potvrdili odnose s Njemačkom, sastali smo se s kancelarkom Angelom Merkel i ministricom poljoprivrede. Ministri poljoprivrede u Hrvatskoj i Njemačkoj su žene, što je dobro i lijepo – izjavio je Plenković.

Dodao je kako je također održan odličan konstruktivni dijalog s kardinalom Bozanićem, a kratko se dotaknuo i foruma u Davosu koji je bio tradicionalno dobar i relevantan za globalna pitanja. Ono što smatra vrlo važim jest današnji posjet Đuri Đakoviću.

– Razgovarat ćemo o tome kako krenuti u restrukturiranje i osigurati dugoročnu održivost društva Đuro Đaković – rekao je u uvodnoj riječi.

Najavio je i kako će se sutra na groblju Mirogoj obilježiti Dan sjećanja za holokaust, a 27. će predvoditi izaslanstvo Vlade koje ide u Auschwitz. S premijerom putuju ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministar Tomo Medved.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 42

DU
Deleted user
12:53 23.01.2020.

Ovo je dobro. Barem mogu ljudi brzo surfati dok čekaju bus za Njemačku.

DU
Deleted user
12:54 23.01.2020.

zahvaljujuci ekonomskoj politici vodstva hdzejaca iz zg grad osijek ce postati 5N grad....napusteni grad...

DU
Deleted user
13:01 23.01.2020.

Plenković... Je li to onaj koji se hvali jer je redovnom rotacijom predsjedanja članica došao red na Hrvatsko predsjedanje EU-om?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije