Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBILE BIZNIS FORUM

Šef Huaweija pozvao ICT industriju da zajedno rade na sljedećoj fazi razvoja 5G mreža

13.10.2021.
u 13:50

- Nalazimo se u zlatnom desetljeću za mobilnu industriju, ali gdje smo danas s 5G mrežama. Očito je da postoji stvarna želja da 5G bude uspješan, ali potrebno je maksimalizirati istinski potencijal 5G-a. Mislim da samoodrživi razvoj ovakvih mreža u budućnosti svima treba biti cilj. Bilo bi dobro stvoriti međunarodni fond za samoodrživi razvoj 5G  mreža u koordinaciji s relevantnim organizacijama Ujedinjenih naroda - poručio je danas Bocar A. BA, glavni direktor SAMENA Telecommunications, udruženja telekoma Južne Azije, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. 

Azija zasad predvodi utrku razvoja 5G mreže, a potrebu za širom suradnjom na razvoju 5G mreža unutar tehnološke industrije istaknuo je i rotirajući šef kineskog Huaweija Ken Hu.

- U samo pet godina komercijalnog razvoja 5G je donio značajnu nadogradnju u mobilnom iskustvu potrošača i već počinje osnaživati razne industrije diljem svijeta. Napredak se odvijao brže nego što smo to bili očekivali, pogotovo što se tiče broja korisnika, pokrivenosti mreža pa i čisto po broju 5G baznih stanica na tržištu. Trenutno je na svijetu aktivno 176 komercijalnih 5G mreža koje opslužuju više od 500 milijuna korisnika. U potrošačkom dijelu prosječne brzine 5G mreža su oko 10 puta brže od 4G mreža. Na poslovnom tržištu postoji već više od 10.000 projekata koji se bave iskorištavanjem 5G mreža u poslovne svrhe. Ali u ovom trenutku više od pola tih projekata se odvijaju u Kini. Imamo velik broj primijenjenih projekata, ali potrebna nam je veća održivost poslovnih primjera, poručio je Ken Hu na Huaweijevoj konferenciji Globalni mobilni širokopojasni forum. 

Govorio je i o širim promjenama koje će razvoj 5G mreža imati dugoročni utjecaj na ICT industriju.

“Prvo, industrija bi trebala pripremiti mreže, uređaje i sadržaje da budu spremni za eksplozivni rast proširene stvarnosti (XR). Kako bismo osigurani glatko XR iskustvo bazirano na cloudu, mreže moraju osigurati brzine veće od 4,6 gigabita u sekundi s latencijom ne većom od 10 milisekundi."

Istaknuo je da 5G već pomaže u industrijama poput rudarenja, proizvodnje i upravljanja lukama, kao i tri prigodna područja koji će poticati sljedeću fazu rasta 5G mreža, uključujući servise proširene stvarnosti, poslovanja među tvrtkama kao i bolja energetska učinkovitost i smanjenje zagađenja pri širenju infrastrukture 5G mreža. 

Na temu obogaćivanja sadržaja za potrošače, Huaweijev predsjednik Ken Ru pozvao je tehnološku industriju da osiguraju platforme u oblaku i alate koje pojednostavljuju razvoj sadržaja. A pozvao je i telekome da osnaže svoje mreže i poboljšaju mogućnost razvoja 5G mreža. 

Istaknuo je da je Huawei počeo koristiti materijale i algoritme koji će smanjiti potrošnju energije njihove komunikacijske opreme, uključujući i poboljšani model 5G baznih stanica i bolju učinkovitost korištenja energije u njihovim data centrima. 

"Vidjeli smo puno promjena u protekle dvije godine. Pandemija je značajno ubrzala digitalnu transformaciju. Sada kada se svijet oporavlja moramo prepoznati prilike koje su pred nama", zaključio je Ren Hu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije