Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neutralnost

Sav internetski promet mora se tretirati jednako

mreža
Foto: Thinkstock
28.10.2015.
u 08:00

Uredba zabranjuje da operator nekom OTT igraču (Viber, Skype, Whatsapp..) jamči „preferencijalni tretman“ internet-prometa, osim putem “specijaliziranih” usluga, koje moraju biti jasno odvojene od usluge pristupa internetu

        Europski parlamentarci izglasali su jučer nova pravila o neutralnosti interneta. Radi se o načelu prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije.

Novim zakonom pružatelji internetskih usluga bit će obavezni ponuditi jednak pristup internetu, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže te protiv cybernapada, priopćili su iz Europarlamenta.

U Hrvatskoj dosad nisu zabilježeni problemi s poštovanjem mrežne neutralnosti, objašnjavaju iz HAKOM-a, u smislu prakse blokiranja, usporavanja ili ograničavanja pristupa pojedinim aplikacijama i sadržajima kao što su Viber, Skype i slično, tako da ne očekujemo eskalaciju problema ni teškoće u primjeni i poštovanju uredbe.

Treba naglasiti da neki elementi uredbe već postoje kod nas, primjerice propisane su detaljne obveze operatorima u vezi s informiranjem korisnika o brzini pristupa internetu te načinom podnošenja prigovora radi odstupanja od ugovorene brzine pristupa.     

>> Europski parlament izglasao ukidanje roaminga i neutralnost interneta, ali odbio pravila čuvanja interneta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije