Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalno društvo

Sastala se radna skupina za borbu protiv nasilja na internetu

tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
12.12.2017.
u 12:29

Zaključeno je da postoji potreba suradnje na razini Europske unije

Jučer je održan prvi sastanak radne skupine Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji je s ciljem stvaranja boljeg digitalnog društva u RH još u rujnu ove godine započeo s pripremama analize pojava na Internetu i društvenim mrežama, te drugim oblicima digitalnog komuniciranja s naglaskom na nepoželjne aktivnosti (nasilje, širenje mržnje i drugih oblika netrpeljivosti).

Predložit će se daljnji oblik suradnje i buduće sudionike te potrebne mjere kojima će se regulirati nepoželjne aktivnosti na Internetu i društvenim mrežama u Republici Hrvatskoj pri čemu će se koristiti i najbolje prakse zemalja EU i drugih, priopćeno je danas. 

Inicijalna radna skupina sastoji se od predstavnika Agencije za elektroničke medije, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, Pučke pravobraniteljice, HAKOM-a i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Kroz daljnje aktivnosti želi se prepoznati sve dosadašnje sudionike aktivnosti na tom području, poput nevladinih organizacija i drugih, uključiti ih u daljnji rad, proučiti i analizirati postojeće zakone i propise drugih zemalja kao primjere dobre prakse, te predložiti aktivnosti u smislu donošenja potrebnih mjera za dugoročnije rješavanje ovih izazova.

Na sastanku su analizirani dostupni rezultati i postojeće inicijative te prepoznati okviri i elementi aktivnosti koji bi se trebali provoditi u sklopu angažmana radne skupine. Zaključeno je da postoji potreba suradnje na razini Europske unije s ciljem savjetovanja o poduzetim inicijativama protiv nepoželjnih aktivnosti na internetu te da postoje područja koja se odnose na građane izvan obrazovnog sustava prema kojima treba djelovati preventivno kroz edukaciju što predstavlja veliki izazov. Posebno je istaknuta potreba proaktivnog djelovanja u svrhu osiguravanja zaštite svih prava građana, korisnika interneta i društvenih mreža.

Ovo je 10 najbizarnijih stvari na Googleovim kartama:

tipkovnica
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije