Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVI SE CIJELI TJEDAN

SAD obilježava 50. godišnjicu leta Apolla 11 na Mjesec

Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.07.2019.
u 19:24

Collins je bio pilot letjelice koja je kružila oko Mjeseca, a Armstrong i Aldrin su hodali po njegovoj površini. U utorak je naglasio kako je "divno biti nazad" na mjestu gdje je sve krenulo, prenijela je NASA.

Jedan od trojice astronauta Apolla 11, čija je misija na Mjesec krenula prije 50 godina, u utorak se vratio u Cape Canaveral na Floridi kako bi obilježio godišnjicu lansiranja. 

88-godišnji Michael Collins je stigao na lansirnu rampu 39A u NASA-inom kompleksu kako bi obilježio točan trenutak kad su 16. srpnja 1969. u 9:32 on i njegovi kolege Buzz Aldrin i Neil Armstrong raketom Saturn V krenuli prema Mjesecu. 

Collins je bio pilot letjelice koja je kružila oko Mjeseca, a Armstrong i Aldrin su hodali po njegovoj površini. U utorak je naglasio kako je "divno biti nazad" na mjestu gdje je sve krenulo, prenijela je NASA. 

Izrazio je žaljenje što mu se nije pridružio 89-godišnji Aldrin, koji je bio pozvan, no nije stigao na događaj, te Armstrong koji je preminuo 2012. godine. 

"Ovaj put je drugačije. Želim se okrenuti i nešto pitati Neila ili nešto reći Buzzu Aldrinu, no, naravno, ovdje sam sam", kazao je Collins. 

Posjetio je i kontrolni centar kako bi se susreo s kontrolorima leta iz tog razdoblja, kao i s NASA-inim tehničarima koji rade na programu Artemis čiji je cilj povratak na Mjesec, a onda i odlazak na Mars. 

U odvojenom događaju u Washingtonu po prvi put u 13 godina u Nacionalnom muzeju aeronautike i svemira izloženo je Armstrongovo astronautsko odijelo. 

Pedeseta godišnjica leta na Mjesec slavit će se cijeli tjedan u Washingtonu i drugim dijelovima države. U subotu će se obilježiti godišnjica prvog slijetanja čovjeka na taj Zemljin satelit koje se dogodilo 20. srpnja 1969. godine. 

Komentara 8

VJ
vjaceslav
08:15 17.07.2019.

za one starije - gdje ste bili toga povijesnog dana? ja na m/s "banija" u bugarskoj luci varna

VJ
vjaceslav
21:35 19.07.2019.

svakodnevno se lansiraju rakete koje će čovjeka odvesti na mars, a vi još uvijek pišete o letu na mjesec. indija i japan su u svemirskoj utrci pretekli rusiju, a vi ni slova o njihovim uspjesima, jadni ste!

MI
midea
21:47 16.07.2019.

opće poznato da je spuštanje na mjesec lažirano , nitko nikada nije sletio na mjesec !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije