Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristio je Neil Armstrong

Torba u kojoj su nošeni uzorci s Mjeseca bit će prodana na dražbi

Apollo 11 prvi put na Mjesecu
Foto: arhiva NASA
20.05.2017.
u 15:19

Premda postoje zakonska ograničenja prodaje materijala skupljenih na Mjesečevim misijama, uključujući kamenje i prašinu s Mjeseca, vjeruje se da su neki artefakti prodani na crnom tržištu.

Jednostavna bijela torba u kojoj je posada Apolla 11 1969. skupljala prve uzorke s Mjeseca i donijela na Zemlju bit će prodana na dražbi Sotheby's u New Yorku u srpnju a mogla bi biti doseći i cijenu od 4 milijuna američkih dolara.

Torbu s oznakom "Povratak Mjesečevih uzoraka"  koristio je astronaut Neil Alden Armstrong, prvi čovjek koji je hodao Mjesecom, za vrijeme misije Apolla 11. 

Torba je korištena za kamenje i prašinu s Mjesečeva područja poznata kao More tišine.

Najavljena za 20. srpnja, na 48. obljetnicu spuštanja Apolla 11 na Mjesec, aukcija će biti prva legalna prodaja jednog artefakta iz misije, rekao je u telefonskom razgovoru  u petak direktor izložbe i artefakata u NASA-i Jim Hull.

Premda postoje zakonska ograničenja prodaje materijala skupljenih na Mjesečevim misijama, uključujući kamenje i prašinu s Mjeseca, vjeruje se da su neki artefakti prodani na crnom tržištu.

Raketa s Apollom 11 poletjela je s lansirne lampe u Floridi 16. srpnja 1969. , a posadu Apolla činila su trojica astronauta Neil Alden Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin  i Michael Collins. Četiri dana kasnije Armstrong i  Aldrin spustili su lunarni modul "Eagle"  na Mjesečevu površinu. U sklopu misije, astronauti su skupljali Mjesečeve uzorke.

Nakon gotovo 22 sata na Mjesecu, Armstrong i Aldrin vratili su se u lunarni modul, uzletjeli i pridružili se Collinsu te se vratili na Zemlju. Sletjeli su 24. srpnja i dočekani su kao junaci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije