Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robotika

Razvili prvi hrvatski kućni robot – kosilicu Alamo

Alamo,robot,Stevica Kuharski
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
05.12.2014.
u 17:01

Kosilica se sama puni, sama kosi, upravljanje moguće preko iPhonea

Stevica Kuharski, osnivač jednog od najpoznatijih hrvatskih studija za proizvodnju mobilnih aplikacija IT4U, svoj udio prodao je zagrebačkoj tvrtki Intersat telekomunikacije i prebacio se na robotiku. I dok IT4U prolazi kroz rebranding i izvoznu ekspanziju, gdje Kuharski uz savjetničku funkciju i dalje ima i mnogo operativnih planova, njegovu pozornost sada zaokuplja autonomna robotska kosilica Alamo.

Domaća pamet

Sa svojim timom Kuharski je u Zagrebu razvio prvi hrvatski kućni robot. “Lijepo je kositi jednom mjesečno, ali kad to moraš raditi svakih nekoliko dana, užitak splasne i zato sam napravio kosilicu koja kosi sama, sama se snalazi u prostoru, a njom se može upravljati preko iPhonea, iPada, Androida ili uz pomoć računala iz dnevnog boravka”, kaže Kuharski.

Alamo je najlakše usporediti s autonomnim usisavačima kakvi već postoje na tržištu. Sam se puni, sam kosi po unaprijed određenoj ruti ili se pak njime može upravljati preko mobitela, ima kameru da vidite što radi i gdje, u svakom trenutku taj robot sam zna gdje se nalazi i k tome kosi vrlo tiho jer radi na struju. Kuharski ga je razvio s dvojicom prijatelja – Krunoslavom Štimcem i Davorom Kordejem, čija je tvrtka Klimaterm napravila radnu verziju oklopa robota. “Ključan dio robota ipak je njegova pamet, odnosno softversko-hardversko rješenje lokalnog pozicioniranja, koje smo sami razvili, tzv. APLS tehnologija, koja robotu omogućuje da točno zna gdje se nalazi i kontrolira kretanje i košnju, što smo testirali i radi odlično”, kaže Kuharski. Iduća je, objašnjava, faza izrade prototipa, koji bi bio odmah spreman za serijsku proizvodnju, imao bi sve certifikate za tržišta SAD-a i EU, vrhunski dizajn, pripremljenu promociju i veleprodajni kanal za prodaju i distribuciju. To stoji 200 tisuća eura i Kuharski već “pitcha” pred investitorima iz Europe. “Interes postoji, ali prva konkretna ponuda stigla je iz SAD-a”, kaže Kuharski.

Jedan poslovni akcelerator nedaleko od Chicaga ponudio je da se projekt preseli tamo. Nude sve, od financija preko mentorstva do pomoći u realizaciji prodaje i logistike. No, Kuharski kaže da se nećka jer bi želio ostati u Hrvatskoj.

Jeftiniji od drugih

“Alamo je za mene dio šire priče. Moj novi startup zove se Ombotics i želja mi je razviti cijelu paletu pametnih vrtnih uređaja. Zato nije isključeno da ću Alamo licencirati nekom proizvođaču kosilica jer u trećoj fazi, za proizvodnju, treba osigurati još 500 tisuća eura”, kaže Kuharski.

Ne brine se za kupce i tržište. Navodi da je cijena proizvodnje Alama tri do četiri puta niža od aktualnih maloprodajnih cijena drugih robotskih kosilica. “A treba znati da je Alamo u svijetu robotskih kosilica ono što je iPhone bio u odnosu na ostale pametne mobitele u trenutku kad se pojavio”, ističe Kuharski. Navodi da u Europi već kosi više od 100.000 robota vrijednih 123 milijuna eura. “U Njemačkoj su lani šest posto tržišta zauzele robotske kosilice, a njihova prodaja raste 15 puta brže od ostalih kosilica”, zaključuje Kuharski.

>>Ulice San Francisca čuva robocop

>>Na komet uspješno sletio robot koji je poslao čovjek: Ovo je veliki korak za civilizaciju

Komentara 4

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:31 05.12.2014.

Što je najbolje imamo pametene i sposobne ljude za razvitak, ali uvijek dođu u prvi plan oni nesposobni, kao i na vlast...

ST
streetboy
19:37 05.12.2014.

cilj robotske kosilice jest da pokosi dok je vlasnik " negdje drugdje " a ne da bude dječja igračka na daljinsko upravljanje. Remote treba biti dodatna opcija , nadalje sve kosilice ispod 2Kw su problem ako koriste rotacioni nož. Daa bi se smanjila potreba za energijom koja je kosilici potrebna da savlada određenu površinu treba razmislit o laseru.

MA
marsovac
13:14 07.12.2014.

neznam koliko je ovaj clanak star, ali kao ideja??????? neznam..ovakve kosilice se vec mogu kupiti gotove, isto tako usisivaci koji rade na istome principu......proizvodnja??? gdije......tesko da ce od toga nesto biti...jer vec Bosch i Gardena imaju takve proizvode a i kapital.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije