Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNA STVARNOST

Prijatelje ćemo pozivati u svoje virtualne društvene svjetove

virtualna stvarnost
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.05.2016.
u 18:00

Još ne možemo teleportirati čovjeka u daleki svijet, ali možemo nove svjetove ‘teleportirati’ pred svoje oči i uroniti u njih svoj um. Stiglo je doba VR-a

Jedan dio kuće bio je na planetu zelenila, drugi kraj imao je pogled na more, a ukućani su se mogli prebacivati iz jednog svijeta u drugi u trenutku... Otprilike ovako izgledali su umreženi svjetovi u mašti pisca znanstvene fantastike Dana Simmonsa u njegovu kultnom serijalu Hyperion.

Ovakve slike mogle bi nas dočekati i u stvarnosti, i to puno brže nego što biste mogli pomisliti. Ili preciznije u – virtualnoj stvarnosti. Čovjek još nije otkrio siguran način teleportiranja ljudskog tijela na daleke udaljenosti, ali sve je popularnija tehnologija koja može naš um uroniti u najrazličitije virtualne svjetove. Hoće li čovjek svoje najveće tehnološko dostignuće ostvariti u – virtualnoj stvarnosti?

Facebook ima plan

Na to se kladio Mark Zuckerberg kada je 2014. godine uložio dvije milijarde dolara u kupnju startupa Oculus Rifta, predvodnika nove generacije VR tehnologije. Upravo je tom investicijom Facebook dao najveću reklamu VR industriji, ali zamalo je šef Zuckerberg pokvario dosad većinom pozitivan trend promocije VR-a. Kada je nasmiješeni Mark Zuckerberg na tehnološkom sajmu u Barceloni zakoračio dvoranom dok su svi drugi posjetitelji nosili Samsungove Gear VR naočale (koje koriste upravo Oculusovu tehnologiju), internet je počeo zujati usporedbama s Matrixom i Orwellovom 1984. Bila je to još jedna kritika i iskazivanje bojazni da će nas korištenje virtualne stvarnosti voditi u nadzirani život i društvenu izolaciju. A kao da nismo već dovoljno otuđeni od izravnog ljudskog kontakta zbog sveprisutnih smartphonea, interneta, Facebooka... Zuckerbergu je bilo jako stalo da odmah ispravi situaciju. Dao je veliki intervju u kojem je posve okrenuo priču.

– Kada su nastale prve knjige, sigurno je i tada bilo kritičara koji su govorili “zašto čitaš knjigu kad možeš razgovarati s ljudima”. Poanta je čitanja duboko uroniti u perspektivu drugog čovjeka. Ista stvar može se reći i za novine, mobitele i televiziju. Uskoro će tako biti i za virtualnu stvarnost, uvjeren sam – uvjereno je lamentirao Zuckerberg. On predviđa da će upravo virtualna stvarnost postati glavna platforma za društvene mreže. Znači li to da ćemo Facebook uskoro koristiti u virtualnoj stvarnosti?

Pozovi ekipu u svoj ‘svijet’

Prošlog tjedna u Londonu na Sajmu nosive tehnologije neke tvrtke predstavile su VR sadržaj koji nije ni igra ni edukacija, nego samo virtualni svijet za – druženje. Tako je jedan od čelnika kompanije VTime govorio da VR može pretvoriti društvene mreže u još “društvenije” platforme.

– Društvene mreže smatram vrlo izolirajućima. One naginju digitalnom narciz- Visoke cijene najboljih VR uređaja ograničit će širenje proizvoda, ali hype ne jenjava i možemo očekivati veliki rast VR industrije mu – navode ljude da raspredaju o tome koliko je njihov svijet divan. Nasuprot tome VR je svijet koji zajedno dijelimo u istom trenutku – objasnio je medijima Julian Price iz VTimea. 

Postoje istraživanja koja govore da se VR može uspješno koristiti u terapiji ovisnosti o heroinu ili prevladavanju fobija

Hrvoje Maleković, psiholog

Njihova aplikacija omogućuje istovremeno virtualno iskustvo za četiri osobe. VR ekipa može iskusiti svijet Međunarodne svemirske postaje, kampiranje u špilji i chat sobu. Korisnici imaju avatare. Zasad ti avatari nisu slike stvarnih ljudi, a upravo to korisnici najčešće zahtijevaju. To već nudi jedna druga kompanija – DoubleMe, koja je na istom sajmu pokazala kako bilo čije lice može prebaciti u VR. Kada tome dodate osjećaj potpune uronjenosti kakav kvalitetniji VR uređaji poput HTC Vivea i Oculus Rifta već nude, dobivate goleme neistražene mogućnosti za kreiranje scenarija i kulisa. Doslovno kreiranje 3D svjetova iz mašte nikad nam nije bilo bliže. Zasad korisnici istražuju unaprijed pripremljene scene, no to je samo početak. U skoroj budućnosti moći ćemo sami kreirati svoj izmišljeni svijet. Nešto slično fenomenu igre Second Life, samo ovoga puta nećete svoju maštu crtati i pratiti na ekranu, nego biti posve uronjeni u dekoracije, odjeću i interijer koji ste sami zamislili i kreirali. U takve svjetove moći ćete pozivati svoje prijatelje. Moguće je očekivati i neke neutralne svjetove ili lepezu tematskih soba. Mogli biste prvi dio team buildinga održati u prašumi, a drugi na plaži s finalom na koncertu Rolling Stonesa.

– Miješana stvarnost omogućit će nam da se ne udaljavamo od drugih ljudi u stvarnosti, a virtualna stvarnost da, kad dođemo kući, umjesto u svojoj sobi u Hrvatskoj možemo biti u Kini. Ako VR uspije, uspjet će baš zbog svoje društvenosti i zapravo će zbližavati ljude jer će omogućavati neke stvari koje mobitel sada udaljava.

Soba koju pretvaraš u ono što želiš

Miješana stvarnost napravit će boom, a dodatak će biti modul za VR. Zatim, za nekih 8 do 10 godina imat ćemo jedne naočale koje će omogućavati i jedno i drugo. Tada možemo govoriti o potpunoj zamjeni VR uređaja za današnji smartphone – kaže nam Darian Škarica, osnivač i CEO zagrebačke tvrtke DivIT, specijalizirane za VR sadržaj. Škarica je posve uronjen u razvoj VR sadržaja i uzbuđen je neslućenim mogućnostima koje ta tehnologija može donijeti.

– Zamišljam sobu koju pretvaraš u što god želiš da bude. To može biti radna soba s monitorima i kalendarima, zatim soba za relaksaciju i igranje, soba s pogledom na Zagreb uživo ili pak s pogledom na plažu na Havajima – dočarava Darian i prognozira da će korisnicima uz igre biti vrlo zanimljiva VR društvena iskustva, 360 live streaming utakmica i koncerata a da će u biznis-modelima velike mogućnosti biti u medicini, autoindustriji i edukacijama.

Slaže se da virtualna stvarnost nalikuje holodeku iz legendarnih Zvjezdanih staza.

– Holodek baš stvara materiju unutra, ne znam koliko smo daleko od toga, ali vizualnom poimanju smo dosta blizu, 4 godine. Samo bez fizičkog dodirivanja kao u holodeku. No holodek se prvo pojavio u Zvjezdanim stazama u 2350. godini, a sada smo tek u 2016. Dakle, imamo još vremena – optimističan je Škarica, koji radi na organiziranju VR zajednice u Hrvatskoj, po ugledu na sve jaču i širu gaming zajednicu.

– Sada je definitivno trenutak da se uključimo. Sami se educiramo i zato ćemo krenuti s videoblogovima. U Hrvatskoj ima kvalitetnih programera, ali ne znam kako naći 3D artista – kaže Škarica. U Hrvatskoj ima i drugih primjena VR tehnologije. Psiholog Hrvoje Maleković eksperimentirao je s prevladavanjem strahova.

– VR se može koristiti kao pomoćno sredstvo. Postoje istraživanja koja govore da se VR može uspješno koristiti u terapiji ovisnosti o heroinu ili prevladavanju fobija. No VR nikad neće biti dovoljan da sam po sebi potpuno ukloni fobiju – kaže Maleković koji predviđa da će nam trebati i klinike za odvikavanje od VR-a za oni koji malo pretjeraju...U Hyperionu su tu ovisnost riješili isključivanjem mreže i razdvajanjem svjetova. Što će nama VR donijeti?

Komentara 2

MA
manaslu
13:13 12.05.2016.

e nećemo

GS
gsdfgsdtvar
13:41 12.05.2016.

Nećemo ih pozivati niti ćemo kupovati VR setove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije