Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOLDABLE PHABLET

Počeo je rat preklopnih mobitela: Huawei predstavio svoj Mate X, još veći od Samsungovog

Huawei Mate X
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
24.02.2019.
u 14:55

Poput Samsungovog Folda i Huaweijev Mate X dolazi s visokom cijenom - i to još skupljom od Korejaca - za Mate X trebat će izdvojiti oko 2.300 eura (!)

Uoči početka Svjetskog mobilnog kongresa pozornicu u Barceloni preuzeo je Huawei. Kinezi su samo nekoliko dana nakon Samsungovog lansiranja Galaxy Folda predstavili vlastiti mobitel s preklopnim zaslonom.  

Huawei Mate X je pametni telefon sa 6.6-inčnim zaslonom, a kada se rasklopi dobije se zaslon od 8 inča (što je još veće od Samsungovog Galaxy Folda - 7,2 inča). To je prvi Huaweijev mobitel koji ima ekran koji se može rastvoriti u veću površinu (tu tehnologiju zovu Falcon Wing Mechanical Hinge), a u Barceloni su objavili da su ga razvijali protekle tri godine. Koristi novi Huaweijev 7nm čipset Balong 5000.

Foto: Reuters/Pixsell

Mate X ima dvije baterije, po jednu u svakom "krilu", a ukupni je kapacitet baterije 4500 mAh-A.  Podržava superbrzo punjenje (od čak 55 W) po čemu je Huawei često vodeći na tržištu. Tvrde da se za 30 minuta može se napuniti čak 85 posto baterije. 

- Revolucionarni oblik Huawei Mate X-a ostvaren je zahvaljujući našim neumornim istraživanjem i razvojem. Predstavlja putovanje u neistraženo područje. Kao nova vrsta pametnih telefona spaja 5G, preklopni zaslon, umjetnu inteligenciju i posve novi način sučelja. Mate X će biti prva stanica korisnicima da se približe življenju u 5G okruženju, izjavio je u Barceloni, šef Huaweijeve mobilne grupe Richard Yu

On, je u Barceloni okrio da je Huawei u 2018. godini prodao preko 206 milijuna mobitela.

Mate X je hibrid mobitela i tableta pa ga možemo zvatio preklopni phablet. Koristi vrlo fleksibilni OLED zaslon i Falcon "krila" koja imaju mehanički preklop. Kada se rasklopi ima površinu zaslona od 8 inča, a debljina kućišta tada je 5,4 milimetara. 

Tako, nakon vrlo natjecateljskog tržišta mobitela, možemo sada očekivati rasplamsavanje utakmice i na novoj kategoriji mobitela. 

No, poput Samsungovog Folda i Huaweijev Mate X dolazi s visokom cijenom - i to još skupljom od Korejaca - za Mate X trebat će izdvojiti oko 2.300 eura (!). što je za oko 300 eura skuplje od Samsungove varijante! Upravo bi cijena mogla biti velika prepreka za oba uređaja jer za taj iznos moguće je kupiti i kvalitetan hibridni laptop, a ne samo tablet...

Komentara 4

BA
batman
18:48 24.02.2019.

Samsung postavlja mjerila,ostali miševi u red...👅👅👅👅👅👅

Avatar jest
jest
18:03 24.02.2019.

Dok cijena značajno ne padne ta će tehnologija biti samo demonstracijska tehnologija, teško dostupna velikoj većini čak i tehnoloških fanatika koji polako odustaju od iPhonea. Teško da će sve biti prepoznato i od bogatih neo yupieja koji kako gore članakk kaže u tome jednostavno neće vidjeti osobito dobro ulaganje jer postoje hibridni laptopi puno boljih svojstava.

ZA
zagi101
16:16 24.02.2019.

pretjerivanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije