Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV ZARAZE

Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje EU-a za cjepivo protiv Covida-19

Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.12.2020.
u 12:53

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla pozdravio je podnošenje zahtjeva za odobrenjem cjepiva kao "još jednu važnu prekretnicu" u naporu da se, zajedno s BioNTechom, ublaži trenutna zdravstvena kriza.

Pfizer i BioNTech podnijele su Europskoj medicinskoj agenciji (EMA) zahtjev za uvjetno odobrenje za svoje cjepivo protiv covida-19, priopćile su u utorak te tvrtke u zajedničkom priopćenju, u nadi da će njihovo cjepivo biti u Europi dostupno do kraja godine.

Američka farmaceutska kompanija i manja njemačka biotehnološka tvrtka, specijalizirane za najnoviju tehnologiju mRNA, priopćile su da im je potvrđeno da je njihov zahtjev, podnesen u ponedjeljak, zaprimljen.

U ponedjeljak je i američka tvrtka Moderna također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje svog cjepiva protiv covida-19 koje se tijekom kliničkih ispitivanja pokazalo iznimno učinkovito u zaštiti ljudi od te bolesti uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2. 

Učinkovitost cjepiva Moderne od 94,1 posto usporedivo je s rezultatima Pfizerovog cjepiva koje je na kliničkim ispitivanjima pokazalo učinkovitost od 95 posto.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla pozdravio je podnošenje zahtjeva za odobrenjem cjepiva kao "još jednu važnu prekretnicu" u naporu da se, zajedno s BioNTechom, ublaži trenutna zdravstvena kriza.

Poput američke biotehnološke tvrtke Moderne, Pfizer i BioNTech su također zatražili i hitno odobrenje američkih regulatora za svoje cjepivo protiv covida-19.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) zakazala je za 17. prosinca sastanak savjetodavnog povjerenstva na kojemu će raspravljati o zahtjevu Moderne. a odobrenje cjepiva Pfizera i BioNTecha će biti na dnevnom redu sastanka vanjskih stručnjaka tjedan dana ranije.

VIDEO: Markotić objasnila koje su moguće teške posljedice bolesti COVID-19

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sobrudolf
16:15 01.12.2020.

Svim stovateljima Covid kulta, na stranu sad kratkorocna ucinkovitost ili ne, zar vas uopce ne brine to sto nitko, pa niti proizvodjac ne zna koje moguce teske bolesti to cjepivo moze izazvati recimo nakon 2, 6, 12 ili 15 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije