Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje u znanost

Pavić: Osigurano je 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/19
02.08.2018.
u 11:10

Ideja cijelog projekta pokazati srednjoškolcima što zapravo znači znanost jer se nažalost u školama uči iz knjiga, a vrlo malo kroz praktični rad.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je u srijedu, tijekom posjeta Ljetnoj školi znanosti u Požegi, da će na jesen iz Europskog socijalnog fonda biti osigurano više od 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti kako bi ovakvi i slični projekti dobili strukturnu i financijsku pomoć.

"U Hrvatskoj imamo brojne projekte koji populariziraju znanost kod mladih, od projekta gospodina Korlevića u Višnjanu, znanstvenog festivala u Zagrebu, tvornice u Splitu.

Želimo osigurati sustavnu potporu takvim projektima kako bi popularizatori znanosti u Hrvatskoj mogli egzistirati kao zanimanje“, izjavio je ministar Pavić prilikom posjeta Ljetnoj školi znanosti koja se u prostorijama Gimnazije Požega održava od 29. srpnja do 18. kolovoza.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Dodao je i kako brojne društvene pojave kojima se marginaliziraju znanstvene činjenice ukazuju na to koliko je bitno raditi s djecom po tom pitanju.

Pavić je izrazio i zadovoljstvo što su danas na Ljetnoj školi znanosti koja se već šestu godinu za redom organizira u Požegi i koja okuplja vrhunske stručnjake, a prethodnih godina uspjeli su ugostiti i dva nobelovca.

Istaknuo je i kako takvi projekti zaslužuju sve pohvale jer mladima diljem svijeta osiguravaju aktivnosti ljeti i pružaju im mogućnost da bolje upoznaju znanost. Dodao je i da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja već mjesecima rade na popularizaciji znanosti u Hrvatskoj.

Pavić je posebno naglasio da mu je razvoj STEM područja, kao ministru rada, itekako bitan jer su STEM vještine, vještine koje su potrebe na tržištu rada 21. stoljeća i koje u konačnici mladima mogu pomoći da pronađu konkurente poslove, poslove dodatne vrijednosti i ostanu u Hrvatskoj.

Vlada RH itekako radi na razvoju STEM-a 

Govoreći o mogućnostima koje Europski socijalni fond kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali“, kojem je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava upravljačko tijelo, nudi ovakvim projektima, poručio je i da je uz nekoliko natječaja za popularizaciju znanosti koji su u pripremi, trenutačno otvoren natječaj za spajanje udruga i znanstvenih institucija u okviru kojeg je jedna tematska cjelina posvećena STEM području.

"Vlada RH itekako radi na razvoju STEM-a. Natječajima koji će uslijediti na jesen pokazat ćemo da ovakvim projektima želimo dati vjetar u leđa i maksimalnu potporu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je sada u okviru Europskog socijalnog fonda osiguralo sredstva za dodjelu 17.000 stipendija do 2023. 100 milijuna kuna koje ćemo osigurati za udruge, znanstvene institucije i škole da populariziraju znanost omogućit će im da kontinuirano rade s najmlađima i ohrabruju ih da idu prema STEM području i stječu vještine za poslove 21. stoljeća“, naglasio je ministar Pavić.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Organizator Međunarodne ljetne škole znanosti Sebastijan Dumančić istaknuo je da je ideja cijelog projekta srednjoškolcima pokazati što zapravo znači znanost jer se nažalost u školama uči iz knjiga, a vrlo malo kroz praktični rad

"Ovo je jedan međunarodni projekt koji je ove godine uključio 45 polaznika iz preko 20 zemalja s više kontinenata. Mentori i predavači koji sudjeluju u programu su vrhunski svjetski znanstvenici koji svoje bogato iskustvo dijele s mladima“, rekao je Dumančić.

Naglasio je i kako je organizatorima vrlo važno mladima pokazati što je moderna znanost budući u školama uče staru znanost 19. i 20. stoljeća, da iskuse znanost kroz praktični rad, sami provode eksperimente i prezentiraju rezultate. 

Ljetna škola znanosti je međunarodni znanstveni-istraživački program za učenike srednjih škola koja već šestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju interes za znanost i potičući ih na odabir karijere u znanosti.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Polaznici škole rade istraživanja u malim grupama pod vodstvom mentora.

>> Pogledajte i video 'Veličanstven oproštaj od Olivera Dragojevića'

Komentara 1

FT
feel_the_coruption
11:30 02.08.2018.

Dobili su novac od EU, nemaju pojma šta će sa njim, dat će novac udrugama...čitaj - hdz udrugama gdje će onda ti paraziti dio ostaviti za sebe a dio proslijediti zločinačkoj... A ovaj pavić i plenky dezerter su dobri jedinu u - žderanju na račun proračuna...raspuknut ce se obojica uskoro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije