Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolje za san

Odustanite od korištenja mobitela za alarm, izbacite ga 
iz spavaće sobe

spavaća soba
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
06.12.2015.
u 10:00

Smartphoneu uopće nije mjesto u sobi u kojoj spavate. Blještavilo mobitela prava je muka za organizam

Opet se niste dobro naspavali? Ako vam se to često događa, bilo bi dobro da analizirate svoje navike prije spavanja. Osim što nije dobro prije spavanja gledati televiziju, nije najzdravije ni nositi smartphone u krevet. Vjerujemo da nije lako odložiti taj smartphone iz ruku, ali zuriti u mobitel po noći, pogotovo prije spavanja zaista nije dobro.

Zapravo, smartphoneu uopće nije mjesto u sobi u kojoj spavate. Push notifikacije i blještavilo mobitela prava su muka za vaš organizam. Ako već morate koristiti mobitel, učinite to uz upaljeno svjetlo jer će upravo kontrast najviše zbuniti vaš organizam. Mrak će vas prirodno uspavljivati, no ako mrak i mir isprekidate blještavim chat-porukama, poremetit ćete taj ritam i natjerat ćete oči da funkcioniraju u težim uvjetima i više se naprežu. U tom slučaju možete zaboraviti na kvalitetan odmor, slijedi vam još jedna nekvalitetna noć i mučno buđenje bez osvježenja.

– Postoji 30.000 ćelija u oku koje reagiraju na valnu dužinu svjetla koje smatramo plavim. Taj spektar svjetlosti pogađa te ćelije i potiče ih na slanje signala u određen dio mozga, što izaziva prestanak lučenja melatonina koji je pak ključan u pokretanju procesa spavanja. U posljednjih 50 godina stalno bilježimo pad kvalitete pa i duljine sna – objašnjava dr. Michael J. Breus. On je surađivao u znanstvenoj studiji Harvarda pod radnim nazivom: "Noćno korištenje svjetla s ekrana uređaja poput e-čitača negativno utječe na spavanje, unutarnji sat i pozornost sljedećeg jutra".

– U većem dijelu dana plava svjetlost nije problem za čovjeka. Samo ne želite biti izloženi plavoj svjetlosti uoči spavanja, i to barem 90 minuta prije. I nisu samo gadgeti problem, LED žarulje još su veći problem jer emitiraju još više plave svjetlosti nego gadgeti – upozorava Breus.

Najveći izvor plave svjetlosti je Sunce, zato mnogi imaju problema sa spavanjem kada posjete skandinavske zemlje.

Plavo svjetlo pak svakako trebamo ujutro kada se želimo razbuditi i sinkronizirati unutarnji sat. Zato stručnjaci preporučuju kratku šetnju ujutro da nam organizam bolje profunkcionira.

>> Samsung će snimati vaš san i dati vam formulu kako da se kvalitetno naspavate

>> Zašto lajkamo, 
komentiramo 
i stalno visimo na Facebooku?

Komentara 2

ZA
zaric
20:57 06.12.2015.

Poštovani, a što su to ćelije u oku? Je li ovo hrvatski portal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije