Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Paabou

Foto: DPA/PIXSELL
1/2
03.10.2022.
u 11:48

Šveđanin Svante Paabo nagrađen je za rad na genomima izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju je Šveđanin Svante Paabo za rad na genomima izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji, objavila je u ponedjeljak u Stockholmu Nobelova skupština.

Proglašenjem dobitnika Nobelove nagrade u kategoriji medicine na Institutu Karolinska u Stockholmu počeo je tjedan u kojemu će biti objavljene nagrade i za fiziku (utorak), kemiju (srijeda), književnost (četvrtak) i mir (petak). Jedino se dobitnik Nobelove nagrade za mir objavljuje u Oslu.

Nobelova nagrada za ekonomiju bit će objavljena sljedeći ponedjeljak, iako se ne temelji na konačnoj oporuci donatora nagrade i izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-1896.).

Foto: nobelprize.org

Nagrade će biti dodijeljene na godišnjicu Nobelove smrti 10. prosinca.

Prošle godine Nobelova nagrada za mediciju pripala je znanstvenicima Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za otkriće staničnih receptora koje ljudi koriste za osjet temperature i dodira.

Nobelove nagrade prati novčani iznos od 10 milijuna švedskih kruna po kategoriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije