Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Neautentični softver: skrivena Ahilova peta IT sigurnosti tvrtki

Neautentični softver: skrivena Ahilova peta IT sigurnosti tvrtki
Promo
23.11.2020.
u 08:35

Svaka treća piratska kopija računalnog softvera izaziva zarazu zlonamjernim programima

Trenutna pandemija, koja je preko noći milijardu ljudi pretvorila u zaposlenike koji rade na daljinu, podsjetila je mnoge tvrtke na važnost računalne sigurnosti kako bi se osigurali kontinuitet poslovanja i učinkovitost zaposlenika. Siguran pristup poslovnim resursima, aplikacijama i podacima na daljinu postao je jedan od glavnih izazova u mnogim organizacijama. Važan izvor sigurnosnih rizika je korištenje neautentičnog ili piratskog softvera, što se često događa bez znanja tvrtke.

Iako većina organizacija dobro poznaje tehničke, pravne i financijske posljedice korištenja neautentičnog softvera, provedena istraživanja su otkrila da često podcjenjuju rizik da upravo zaposlenici instaliranjem nelicenciranih programa iz neprovjerenih internetskih izvora i bez znanja tvrtke otvore vrata neautentičnom softveru. Opasnost je još veća u razdoblju kada tvrtke koriste sve više računalnih uređaja, uključujući uređaje koje zaposlenici donose od kuće.

Foto: Arena Hospitality Group

Dodatan izazov je procvat jednostavne i praktične online kupovine softvera, gdje je ponekad teško provjeriti što kupujemo. Stoga je oprez sigurno na mjestu jer ne možemo znati krije li se u vreći povoljnih online ponuda krivotvoreni ili ukradeni softver ili pak onaj bez odgovarajuće licence.

Svaka treća piratska kopija uzrokuje zarazu zlonamjernim programima

Prodaja neautentičnog softvera često je usko povezana s aktivnostima kriminalnih skupina, koje virusima i trojancima mogu itekako otežati korištenje osobnih računala - i ugroziti informatičku sigurnost u tvrtki.

Istraživačka tvrtka IDC* utvrdila je da svaka treća piratska kopija računalnog softvera izaziva zarazu zlonamjernim programima, kao što su neželjeni programi za oglašavanje, programi za krađu lozinki i korisničkih podataka, programi koji bilježe uporabu tipkovnice ili čak dopuštaju kriminalcima da preuzmu kontrolu nad računalom.

Foto: Arena Hospitality Group


Već spomenuto istraživanje IDC-a također je pokazalo da informatički direktori potcjenjuju rasprostranjenost instaliranja softvera na službena računala bez znanja tvrtke.

17% zaposlenika u Europi samoinicijativno i bez nadzora dodaje softver na službena računala. Velik dio tih softvera nema odgovarajuću licencu, a instaliraju se bez prethodne provjere sadrži li softver zlonamjerne programe. Instalacije tog tipa zato povećavaju količinu zaraženog softvera u organizaciji za čak 19%. Infekcije zbog instalacije piratskog softvera posebno prijete malim i srednjim organizacijama, i to zbog toga što manje obraćaju pažnju na sigurnosna ažuriranja.

Posljedice zaraženih piratskih programa - glavne brige u europskim tvrtkama:

  • Gubitak podataka (45%) 
  • Vrijeme i novac za otklanjanje infekcije (38%)  
  • Ispad informacijskog sustava (31%) 
  • Gubitak intelektualnog vlasništva i podataka (24%)  

Foto: Arena Hospitality Group

Provjerite imate li odgovarajuće licence 

Microsoft tvrtkama i organizacijama nudi rješenja za licenciranje koja im pomažu da potvrde da zaista koriste izvorni softver. Da biste to provjerili, možete kontaktirati predstavnika Microsoftova količinskog licenciranja ili ovlaštenog Microsoftovog prodavača.

Više savjeta o tome kako utvrditi jesu li vaš Microsoftov softver i hardver izvorni dostupni su i na web stranici How to tell.

Izuzev (fizičkih) kartica s kodovima proizvoda, koje se prodaju s potvrdom o autentičnosti, Microsoft ne prodaje kodove krajnjim korisnicima kao samostalne proizvode. Te se kodove može ukrasti ili krivotvoriti ili su to kodovi koji su izvorno bili namijenjeni za količinsko licenciranje. Kôd za količinsko licenciranje povezan je s određenom organizacijom i mogu ga koristiti isključivo zaposlenici na radnom mjestu.

Posljedice? Ako kupite ukradeni ili krivotvoreni softverski kôd i njime pokušate aktivirati Windows ili Office Suite, aktivacija možda neće biti uspješna jer se kôd već koristi na drugom računalu ili će Microsoft kasnije možda morati blokirati njegovo korištenje kada dobije obavijest da je kôd ukraden.

  1. Izaberite  ovlaštenog online prodavača.
  2. Provjerite online prodavača u rubrikama web stranice Kontaktirajte nas ili O nama. Ako na tim stranicama ne pronađete podatke za kontakt, to često znači da krivotvoritelji softvera skrivaju svoju lokaciju i ne žele otkriti identitet svoje tvrtke.
  3. Izbjegavajte web stranice za licitacije ili aukcije.
  4. Koristite siguran način plaćanja. Ne plaćajte gotovinom ili trenutnim prijenosom novca.
  5. Spremite stranice narudžbi, e-mailove, potvrde i račune povezane s kupnjom softvera. Spremljeni dokumenti možda će vam trebati za vraćanje softvera ako sumnjate da je falsificiran.

* Uzroci i troškovi sigurnosnih prijetnji piratskog softvera u Europi 2017, IDC

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije