Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHUNSKA UČINKOVITOST

NASA predstavila nova svemirska odijela za šetnju Mjesecom 2024.

NASA-ino odijelo za misiju Artemis
Foto: NASA
1/3
15.10.2019.
u 15:02

Novi materijali od kojih su izrađena svemirska odijela mogu izdržati temperature na Mjesecu – od minus 150 do plus 120 Celzijevih stupnjeva

NASA je predstavila nova odijela za astronaute u kojima će prva žena ili sljedeći muškarac šetati Mjesecom negdje 2024. godine.

Dugoročni je cilj misije Artemis, u kojoj će s NASA-om sudjelovati Europska svemirska agencija te privatni partneri, ostvariti dugoročnu i održivu ljudsku prisutnost čovjeka na Zemljinu satelitu kao temelj za daljnja osvajanja, poglavito Marsa. Dakle, više nije dovoljno imati tek odijelo za nekoliko koraka po Mjesecu slično onome kakvo je Neil Armstrong nosio prije 50 godina, nego odijelo koje će čovjeku omogućiti obavljanje znatno kompleksnijih zadataka. Izvana novo odijelo ne izgleda previše različito od onoga u kojemu sada astronauti šeću izvan Međunarodne svemirske postaje.

No tehnološki se radi o kvantnom skoku, a ime mu je Exploration Extravehicular Mobility Unit ili xEMU. U NASA-i tvrde da se tehnologija na kojoj ono počiva razvija već desetljećima, objedinjujući spoznaje prikupljene još prije puta na Mjesec. Prva su svemirska odijela bila tek unaprijeđena pilotska za letove na izrazito velikim visinama. Prije prvog leta na Mjesec smatralo se da je najveća nepoznanica čvrstoća tla, odnosno hoće li ono izdržati letjelicu s astronautima unutra. Danas znamo da su problem sitne i vrlo oštre krhotine koje mogu ući u sustav odijela koji astronautu omogućava disanje.

Uz to odijelo astronauta koji dulje vrijeme želi ostati na površini Mjeseca mora izdržati i velik temperaturni raspon koji seže od –150 do 120 Celzijevih stupnjeva. Stoga će astronaut na leđima nositi sustav za održavanje života u kojem se nalaze napajanje i zrak, a tu će se pospremati i izdahnuti ugljikov dioksid kao i vonj te vlaga koji će se neminovno nakupiti u odijelu. Sustav će upozoriti u slučaju prevelikog smanjenja nekog od resursa, a kako su sklopovi danas praktički minijaturni, dopustili su i dupliciranje većine komponenti.

Jasno, astronaut je zaštićen i od radijacije te doticaja s mikrometeoridima, mikroskopskim česticama koje zaostanu nakon izgaranja meteora. Odijelo omogućuje i daleko veću mobilnost pa su tako primijenjeni inovativni materijali koji omogućuju lakše savijanje udova u zglobovima. Čizme su nalik planinarskima, sa savitljivim potplatima.

U ovom odijelu astronaut može na Mjesecu podići predmet s tla i podignuti ga čak iznad glave. U kacigi je novi komunikacijski sustav koji se aktivira kada se astronaut oglasi u komunikaciji s drugim astronautom, bazom ili čak ekipom na Zemlji. Jasno, mislilo se i na nuždu koja će se obavljati u odijelu ako bude potrebno. Dijelovi su odijela i zamjenjivi ovisno o okolišu u kojem će se astronaut kretati. Zanimljivost je da će se u odijelo ulaziti navlačeći ga sprijeda. Odijelo se usto i personalizira, izrađuje se 3D model astronauta, program njegovih pokreta i po tome se oblikuje odijelo.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
21:37 15.10.2019.

ancug za u sabor........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije