Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO SE ČUDNO PONAŠATI

Što se događa s NASA-in skupim roverom na Marsu

NASA Land Rover
Foto: NASA
1/3
05.10.2019.
u 09:17

Insight je sletio na MARS u studenom 2018. godine nakon što je lansiran sa Zemlje u svibnju iste godine.

NASA-in InSight rover omogućio je američkoj svemirskoj agenciji podatke o vremenu, slao slike i informacije o Marsu, međutim ima problem kada je riječ o probijanju površine crvene planete. 

U gotovo osam mjeseci, rover je uspio iskopati samo 36 cm iako je napravljen da može prokopati čak 5 m u dubinu. Smatra se kako je do problema došlo je rover ne može  zadržati svoje uporište u zemlji, te NASA vjeruje da uređaj vrijedan milijardu dolara 'skakuće' na mjestu. 

Insight je sletio na MARS u studenom 2018. godine nakon što je lansiran sa Zemlje u svibnju iste godine. NASA vjeruje da su pronašli razlog zašto uređaj ne radi kako treba i ima plan kako riješiti problem. 

Zamjenica glavne znanstvenice projekta u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon Sue Smrekar izjavila je kako će pokušati pritisnuti jednu stranu krana uz tlo što bi moglo pojačati dovoljno frikciju kako bi se bušenje nastavilo. 

Istraživački tim je isto tako saznao kako je lokacija na kojoj rover trenutno kopa kao ništa što su do sada vidjeli, s obzirom na to da je tlo izuzetno povezano kao da je 'zacementirano'. 

- Sve što znamo o tlu je ono što možemo vidjeti na slikama koje nam šalje Insight, izjavila je glavna znanstvenica eksperimenta Tilman Spohn i dodala: - S obzirom na to da ne možemo približiti tlo sondi, onda možda možemo približiti sondu tlu tako da je pritisnemo uz tlo. 

Insight koristi kran na svojoj robotskoj ruci u posljednjim mjesecima u nadi kako će iskopati više tla, međutim rover ne može koristiti robotsku ruku u punini snage s obzirom na to da ima kran na sebi. 

U posljednjih nekoliko mjeseci, NASA-in tim je koristio kran da gura tlo u nadi da će doći do pomaka, međutim, ruka ne može koristiti svoju snagu u potpunosti kako bi gurnula zemlju. 

- Mi tražimo od robotske ruke rovera da udari jače od svoje težine, a robotska ruka ne može to učiniti kako bi to mogla osoba. Bilo bi lakše kad bi mogla, ali to nije robotska ruka kakvu mi imamo - izjavio je glavni inženjer ruke u Laboratoriju za mlazni pogon Ashitey Trebi-Ollennu, javlja Daily Mail. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar whitesox
whitesox
16:44 05.10.2019.

Ne daju se marsovci osvojiti nekom zemaljskom "kantom"

IM
Immanuell
10:39 05.10.2019.

Tehnologija koju mi danas zovemo vrhunskom je zapravo tek na počecima. Ovo što mi šaljemo u svemir je za vizualno promatranje, eventualno po koji uzorak i to je sve. Ono što je opisano vizualno u Ratovima zvijezda i Zvjezdanim stazama je samo san, vjerojatno baš takva tehnologija nikad neće biti dostignuta. Radi se o tehnologiji koja bi neutralizirala gravitaciju - ona bi se mogla mjeriti, ali ne bi imala utjecaj na letjelicu. Također se radi o tehnologiji koja bi bila u stanju stvoriti energetski štit oko letjelice kako ne bi postojao otpor atmosfere i kako bi se spriječili sudari s većim česticama iz npr asteroidnog pojasa. Takva tehnologija bi bila osnovni uvjet za uvod u tehnologiju prostornih skokova i putovanja bliskih brzini svjetlosti ili čak i brže. Prije toga potrebno je savladati silu inercije i utjecaja ekstremnih ubrzanja na posadu i opremu u letjelici. Radi se o letjelicama ogromnih dimenzija i ekstremne mase koje bi se lako lansirale sa Zemlje ili iz orbite oko Zemlje, možda s Mjeseca i bile bi posve sigurne za život nekoliko godina sa sustavima za samoodržavanje. Od takve ili slične tehnologije dijeli nas sigurno pola tisućljeća ili više. Ljudski rod je izgubio vrijeme, stoljeća i stoljeća na vjerskom praznovjerju, zaustavljanja znanstvenih misli i postignuća, tko zna dokle smo danas mogli već dospjeti. Ljudska populacija raste, uvjeti za život sve su gori, prijetnja ratovima u porastu, globalno zatopljenje uzelo maha. Zakasnili smo u svemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije