Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uočen je prije tri dana

NASA ga je skoro promašila: Sutra će kraj Zemlje projuriti ogroman asteroid

Asteroid
Foto: Thinkstock
1/3
07.10.2019.
u 17:51

To je jedan od sedam 'objekata u blizini Zemlje' koji sutra prolaze kraj našeg planeta, no niti jedan neće biti tako blizu

Asteroid veličine dva autobusa sutra će proći kraj Zemlje, a NASA ga je skoro propustila.

Poznat kao 2019 TW1, asteroid je širok 16 metara i putuje gotovo 42.000 kilometara na sat uz Zemlju.

Uočen je 5. listopada, samo tri dana prije nego što će proći kraj našeg planeta, izvijestio je NASA-in Centar za proučavanje objekata u blizini Zemlje.

Srećom, asteroid će kraj Zemlje projuriti na sigurnoj udaljenosti, odnosno oko 565 tisuća kilometara od naše planete što je 1,47 puta više od udaljenosti do Mjeseca.

Iako izgleda kao da je daleko, u astronomskim terminima, to je blizu.

2019 TW1 klasificiran je kao Apolonov asteroid u blizini Zemlje, što znači da njegov put oko Sunca prelazi Zemljinu orbitu.

To je jedan od sedam 'objekata u blizini Zemlje' koji sutra prolaze kraj našeg planeta, no niti jedan neće biti tako blizu.

Primjerice, asteroid 2019 TC1 proći će 1,3 milijuna kilometara od Zemlje, a 2019 TU 1,6 milijuna kilometara od Zemlje.

Posljednji asteroid eksplodirao je iznad Rusije 2013. godine, a tada je ozlijeđeno 1500 ljudi te je 7200 kilometara oštećeno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije