Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival Startupa

Napeta društvena igra deaktiviranja bombe pobijedila na Idea Knockoutu

Idea Knockout
Foto: Bug
1/6
06.10.2020.
u 11:30

Na Bugovu natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout, koje se održalo proteklog tjedna, sudjelovalo je 17 startupa. Algebra Lab također je održao predstavljanje svoje 12. generacije startupa, dok je održan i Hackaton u organizaciji HAMAG_BICRO-a.

Na Bugovu natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout, koje se održalo proteklog tjedna, sudjelovalo je 17 startupa iz Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Oni su svoje proizvode, usluge i poslovne modele predstavili deseteročlanom stručnom žiriju, u kojem smo i bili. Žiri je kandidate ocijenio u pet kategorija, a pobijedio je Clockwork Briefcase Aleksandra Dlabača i Stjepana Jelušića. Radi se o napetoj društvenoj igri u kojoj je cilj deaktivirati bombu u koferu tako da igrač s uputama koji ne vidi bombu daje naputke onome tko pred sobom ima eksplozivni kofer. Elektronička društvena igra deaktiviranja bombe već je bila predstavljena na Idea Knockoutu 2016., kao prototip, dok je sada to gotov proizvod s redizajniranim hardverom i softverom uređaja.

A Aleksandru Dlabaču iz Podgorice, koji je osmislio igru, pridružio se i Osječanin Stjepan Jelušić te bombu razvijaju zapravo u dvije države te su se partneri prvi put susreli uživo upravo na Idea Knockoutu iako surađuju više od godinu dana. Igra će se proizvoditi u Osijeku. Sva iskustva s prvim prototipom, koji je izlagan u 12 gradova iz 6 zemalja, u kojima ga je igralo više od 2000 igrača u preko 150 sati gameplaya, pretočena su u “ispoliran” proizvod, za kojim se osim, ogromnog gamerskog tržišta, pokazalo da itekako postoji veliki interes i u B2B segmentu.

Pobjednici dobivaju putovanje za dva predstavnika tima u Berlin, s pokrivenim troškovima povratnih aviokarata, smještaja u Berlinu, putnog osiguranja i transporta unutar Berlina Uberom, ali i ono puno važnije: izlagački štand na dijelu sajma nazvanom IFA Next.

Foto: Bug

Drugoplasirani je SportReact.

SportReact je, pojasnio je Anto Širić, Internet-of-Things uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika. Namijenjen je sportašima i klubovima s niskom platežnom moći, svima onima koji žele povećati svoje sportske performanse i postići zavidne rezultate.

Foto: Bug
Trećeplasirani bio je stol Wingo inovatorice Nikoline Vučković.

Radi se o stolu s integriranim grijanjem u svom postolju, prvi je takav u svijetu koji radi na principu konduktivnog prijenosa energije – kazala je N. Vučković. Štedi do 10 puta više energije nego postojeće električne grijalice, a u odnosu na plinske grijalice ekološki je prihvatljivije rješenje jer nema stvaranja CO2. Primarno tržište je HORECA grupacija (hoteli, restorani i kafići), ali je zbog velike uštede energije interesantan i domaćinstvima.

Osvajači prva tri mjesta imat će priliku predstaviti se na Bug Future Showu 2021., koji će se, ističu bugovci, održati svakako, i to u fizičkom obliku. Dodatnu priliku za potencijalnu investiciju Fil Rouge Capitala u iznosu od najmanje 10 tisuća eura dobilo je čak pet timova. O ulaganju će razgovarati s timovima koji stoje iza projekata Arbago, Inkplate, Sportreact, Kvizovi Srednja.hr te ZuluHood. Srednjoškolac Mirko Keča iz Banje Luke, koji je predstavio projekt  HUBERICK - PHOTON odnosno premium model romobila s idejom poboljšanih performansi i  dodatne baterije koja se može i iznajmljivati, dobio je pak svog osobnog mentora, Stevicu Kuharskog iz Fil Rouge Capitala.

Proteklog tjedna održano je nekoliko natjecanja startupa bio je to pravi festival mladih ljudi i njihovih ideja.

Tako su  Algebra LAB i INA predstavili sedam startup projekata koji su sudjelovali u 12. generaciji startup inkubatora i koji su se, nakon selekcijskog postupka i inkubacijskog programa, probili do finalnog demo-dana i predstavljanja javnosti. 
Nagradu za najbolji razrađenu poslovnu priliku i model (best business case) osvojio je projekt Farseer. 

Farseer je platforma za planiranje i izvještavanje, što su kritične strateške aktivnosti upravljanja poslovanjem, a u većini tvrtki se obavlja na godišnjoj ili polugodišnjoj razini u zastarjelim alatima i na temelju isključivo povijesnih podataka koji se prikupljaju i obrađuju ručno. U spas dolaze Matija Nakić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Zrinko Dolić i njihova aplikacija pod nazivom Farseer. Farseer nudi jednostavno i logično sučelje koje omogućuje bottom-up i top-down planiranje, što proces financijskog planiranja i praćenja čini brzim i fleksibilnim. 

Nagradu za najbolje izveden pitch na finalnom natjecanju dobio je projekt SportReact koji je i na Bugovu natjecanju osvojio drugo mjesto

U organizaciji  Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održan je dvodnevni Open Data Hackathon u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation), financiranog programom Interreg Mediterranean Europskog fonda za regionalni razvoj. HAMAG-BICRO osmislio je ovo natjecanje da bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno okosnica projekta ODEON.

Ttim Crop Shepherd osvojio je prvo mjesto i nagradu u iznosu od 15.000 kuna projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije