Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O čemu se radi

Ledena santa neobično pravilnog oblika zaintrigirala mnoge: Kako je nastala?

Antarktika
Foto: Google
1/3
22.10.2018.
u 23:14

Oštri rubovi i ravna površina ukazuju na to da se santa vjerojatno nedavno odvojila od grebena - objavila je NASA

Kada prosječnog čovjeka pitate kako zamišlja santu leda, vjerojatno će pomisliti na nepravilnu gromadu poput one koja je potopila Titanic, a ne pravilno geometrijsko tijelo poput kvadra. Međutim, da postoje i drugačije sante pokazuje NASA-ina fotografija sante s Antarktike čija ravna površina izgleda gotovo savršeno pravokutno.

Fotografija je objavljena prošli tjedan na profilu NASA ICE, koji je specijaliziran za praćenje Zemljinih ledenih površina. Santa pluta pored ledenog grebena Larsen C.

- Oštri rubovi i ravna površina ukazuju na to da se santa vjerojatno nedavno odvojila od grebena - objavila je NASA.

Santa je privukla zanimanje mnogih, nenaviklih na takva tijela u prirodi, a neki su primijetili sličnost sa znamenitim monolitom iz filma 2001: Odiseja u svemiru. Međutim, kako je NASA-ina znanstvenica Kelly Brunt objasnila za Live Science, santa je vjerojatno oblikovana procesom koji je relativno čest uz rubove ledenih tijela. Brunt pojašnjava da postoje dvije vrste ledenih santi. Neke, poput one koja je potopila Titanic, na površini izgledaju kao prizme ili trokuti. Druga vrsta su tabularne sante, koje su široke, duge i plosnate - i toj vrsti pripada ova santa. Nastaju kada zbog se zbog svoje težine odlome od matičnih grebena, a zbog načina na koji se odlamaju često izgledaju pravokutno.

- Ono po čemu je ova neobična je to što izgleda gotovo kao kvadrat - rekla je Brunt, koja ističe da je vidljivi dio ove sante tek 10 posto njezine mase, a ostatak je skriven pod vodom.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 16

OB
ObrenM
07:00 23.10.2018.

Ostri "UGLOVI". Ako ovakovi novinari izgube posao u struci, imaju mogucnost nastave srpskog jezika u Srbiji.

BL
bluesbob
07:06 23.10.2018.

Arežina, u Hrvatskoj postoje kutevi a ne uglovi.

DU
Deleted user
07:22 23.10.2018.

Dajte zaposlite lektora koji zna gdje su uglovi, a gdje kutovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije