Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo otkriće

'Super Zemlja' mogla bi se skrivati na rubu Sunčevog sustava

Super Zemlja
Foto: DPA/PIXSELL
02.10.2018.
u 23:53

Astronomi su otkrili objekt koji je dva i pol puta udaljeniji od Sunca nego što je to Pluton. Dokazuje li on i postojanje Planeta X, pitaju se znanstvenici.

Znanstvenici su došli do novih saznanja prema kojima se "Super Zemlja" možda nalazi na rubu našeg Sunčevog sustava. Naime, astronomi su otkrili objekt koji je dva i pol puta udaljeniji od Sunca nego što je to Pluton te je on možda dodatni dokaz o postojanju 'Planeta X'.

Ujedno to je i jedno od najudaljenijih tijela koje je ikada uočeno u sunčevu gravitacijskom rasponu. A njegova neobična orbita daje naslutiti kako možda 'tamo negdje' postoji i veliki stjenovitom planetu deset puta veći od našeg.

Uočeni objekt nazvali su 2015 TG387, a zanimljivo je kako ima vrlo izduženu orbitu što znači da nikad ne dolazi dovoljno blizu golemih planeta Sunčevog sustava, poput Neptuna i Jupitera, i nema značajne gravitacijske interakcije s njima.

Kako su prijašnjih godina otkrivali slične udaljene objekte američki znanstvenici su došli do zaključka da ih oni 'poput krušnih mrvica vode prema Planetu X'.

- Što ćemo ih više otkrivati to ćemo bolje moći razumjeti vanjski Sunčev sustav i moguće planete za koji mislimo da oblikuju svoje orbite. A to otkriće redefiniralo bi naše znanje o evoluciji Sunčevog sustava - naglasili su znanstvenici.

Ključne riječi

Komentara 10

DD
dobar.d
04:05 03.10.2018.

Od antifa-krkana gori su samo astrofizicari, to sta ta bagra radi je stvarno prevrsilo svaku mjeru....radije nam ispricajte bajku o Pupovcu, kriski limuna i neidentificirano letecem objektu za kojeg tesko ranjeni Srbi tvrde da je slicio na cevapcic...

BR
brojevi
05:56 03.10.2018.

O tome je još 1976g u knjizi "Dvanaesti planet" pisao akademik Zecharia Sitchin na temelju sumerske kozmologije zapisane na glinenim ploćicama prije više od 6500 godina. Na temelju istih zapisa točno je opisao planete Uran, Neptun i Pluton prije prolaske NASA-inih sondi kao i genezu solarnog sustava i evoluciju čovjeka. Zadnjh desetljeća mainstream fizičari, arheolozi i biolozi su prisiljeni postupno potvrditi tvrdnje ovog izuzetnog čovjeka i akademika za koje su stari Sumerani znali još prije više od šest tisuća godina.

5S
505.scrtom
00:40 03.10.2018.

Super zemlja, samo nikako doći do nje,baš super..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije