Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recesija

IT potrošnja u Hrvatskoj u 2009. pala 11,1 posto u odnosu na 2008.

comp
18.06.2010.
u 11:24

- IT tržište je u prošloj godini bilo "tržište kupca", konkurentska utakmica je zaoštrena i cijene su drastično smanjivane, naglašava Boris Žitnik.

Izdaci za hardver, softver i IT usluge u Hrvatskoj pali su u 2009. u odnosu na prethodnu godinu za 16.9 posto, na 1.11 milijarde američkih dolara. Kumulativni je to rezultat upravo objavljenog godišnjeg izvještaja analitičke kuće IDC Adriatics o kretanjima na hrvatskom informatičkom tržištu. Pritom su isporuke IT usluga (-7.2 posto), odnosno softvera (-7.5 posto) zabilježile pad niži od prosjeka ukupnog informatičkog tržišta u prošloj godini, dok je prodaja hardvera zabilježila znatno veći pad od prosjeka (-25,3). IT usluge povećale su tako svoj udio u ukupnom IT tržištu na 35.4 posto, softver je zauzeo 16.3 posto, dok je udio hardvera blago pao na 48.3 posto u 2009.

 Iskazano u kunama, ukupno IT tržište u zemlji zabilježilo je pad od 11,1 posto u odnosu na 2008. godinu, odražavajući prošlogodišnju aprecijaciju dolara prema kuni.

 "Gospodarska kriza, koja se prelila na domaće informatičko tržište u četvrtom kvartalu 2008. i tijekom prošle godine, snažno je utjecala na pad potražnje u svim potrošačkim segmentima s izraženim naglaskom na javni sektor, kućanstva i najveći dio korporativnog sektora dok je IT potrošnja bankarskih institucija i telekomunikacijske industrije u 2009. godini iskazala umjereniji pad", ističe Boris Žitnik, direktor analitičke kuće IDC Adriatics.

- Recesija je najviše pogodila isporuke hardvera. Pritom je najviše pogođena prodaja ispisnih uređaja (HCP), za čak 40,4 posto u odnosu na prethodnu godinu te osobnih računala s padom od 38.9 posto. Stoga su domaći distributeri i trgovci na malo IT opreme i komponenti, suočeni s velikim teškoćama, bili prisiljeni na restrukturiranja kompanija i otpuštanja zaposlenika. IT tržište je u prošloj godine bilo "tržište kupca", konkurentska utakmica je zaoštrena i cijene su drastično smanjivane, naglašava Boris Žitnik.

Gledano po tehnologiji, IT usluge predstavljale su najsnažniji segment i u 2009. godini, dosegnuvši približno 394 milijuna USD. Na drugom mjestu nalazi se PC tržište sa 186 milijuna USD te tržište softvera, čija je vrijednost iznosila 181 milijun dolara u prošloj godini.

S IT potrošnjom od 248 dolara po glavi stanovnika, Hrvatska je lani dosegla 29,8 posto od prosječne per capita IT potrošnje u EU27. Daleko je zaostajala iza razvijenih skandinavskih zemlja, primjerice Danske (1953 USD) ili Švedske (1534 USD), ali je bila ispred Poljske (215 USD), Bugarske (142 USD) i Rumunjske (71 USD). Udio Hrvatske u ukupnoj IT potrošnji u Adriatic regiji iznosio je 33 posto.

IDC očekuje da će informatička potrošnja i u ovoj godini zabilježiti skromniji pad, dok će u sljedećih pet godina rasti prosječnom godišnjom stopom od 7,1 posto te dosegnuti brojku od 1,57 milijarde dolara u 2014. godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije