Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBITELI

Isprobali smo prvi vivo pametni telefon u Hrvatskoj: vivo Y76 Pro

vivo Y76 5G
Foto: Danijel Lijović
1/43
16.08.2022.
u 11:51

Y76 5G je mobitel koji se trudi biti puno toga i dizajnom i odlikama. I iako ne uspijeva u svakoj kategoriji, može se zaključiti da je iskoristiv za ne prezahtjevno fotkanje i za igranje, a baterija vas neće ostaviti na cjedilu

U Hrvatsku su nam ovog ljeta prvi put službeno stigli pametni telefoni kineskog brenda vivo. Zadnjih se godina dosta usmjeravaju prema Europi, posebno u Njemačkoj gdje im je europska centrala. Bilježe velike skokove i stigli su već na 5. mjesto najvećih proizvođača smartfona u svijetu, a u Hrvatskoj prvo plasiraju svoje uređaje srednje kategorije. 

Imao sam priliku isprobati njihov mobitel Y76 5G, najjači iz te Y serije koje nude u Hrvatskoj koja počinje s vrlo pristupačnim cijenama od 1299 kuna za model Y21, zatim 1599 kn za Y21s i Y33s s cijenom od 1899 kn pa sve do ovog Y76 5G koji stoji 2399 kn. 

Y76 5G je mobitel koji se trudi biti puno toga i dizajnom i odlikama. I iako ne uspijeva u svakoj kategoriji, može se zaključiti da je iskoristiv za ne prezahtjevno fotkanje i za poneku igru, a baterija vas neće ostaviti na cjedilu. Ipak, više stvari ostalo je i nedorečeno. 

Foto: Danijel Lijović

DIZAJN

Kućište je plastično, ali dobro izvedeno s blještavim matiranim finišem pa na prvi pogled i ne biste pogodili da je riječ o plastici. Doima se kvalitetno i nalikuje višoj i skupljoj kategoriji od cjenovnog ranga u kojem se nalazi. Dosta dobro je izveden prelazak sa zaslona na stražnju stranu, na pozadini su lijepo zaobljeni rubovi. Stražnja kamera sa tri objektiva smještena je na vrlo uočljivom isturenom postolju, nalik na rješenja koja se često mogu vidjeti posljednjih godina. Iako je ovo velik mobitel dimenzija 164x75 mm u ruci se ne doima glomazno niti teško. Masa mu je samo 175 grama, a debljina 7,79 mm. Dolazi u dvije boje - plava 'Cosmic Aurora' i 'Ponoćna crna'.   

Foto: Danijel Lijović

LCD zaslon od 6,58 inča ima visoki omjer slike 20:9 i ugodnu oštru rezoluciju 2408x1080 piksela, ali veliki je minus što nudi brzinu osvježavanja od samo 60 Hz dok je većina konkurencija na 90 Hz, a neki su već otišli i na 120 Hz. Također, neki već i u srednjoj kategoriji nude AMOLED zaslon. Tu se može pridružiti i nešto slabiji zvuk, ovdje nema stereo zvučnika nego je samo jedan zvučnik, kojeg često slučajno i prekrijete prstima dok gledate videa ili igrate igre. 

Foto: Danijel Lijović

PERFORMANSE

vivo Y76 5G koristi čipset MediaTek Dimensity 700 koji se često može naći u uređajima srednje kategorije. Ovdje se ne mogu očekivati top performanse premium Android mobitela, ali procesi se obavljaju solidnim brzinama. Tu i tamo zamjetno je malo kašnjenje kod većeg ili zahtjevnijeg korištenja. Recimo, kopirajući fotografije s mobitela na wetransfer mi je trebalo nekoliko pokušaja jer bih zaboravio da mobitel još učitava set fotografija, a ne da je uopće zaboravio zahvatiti datoteke. Učitavanja nekih igara (CarX Highway recimo) mi je također znalo biti usporeno pa i izlazak ili gašenja aplikacija. Ali jednom kad bih pokrenuo igru nisam primjećivao neka dosadna kašnjenja niti u prikazivanju grafika niti u kontrolama. Ipak, moj opći dojam je da su ovdje ipak prosječne performanse.

KAMERE

Iz trostruke kamere najviše treba istaknuti vrlo iskoristiv glavni objektiv od 50 megapiksela kojeg potpisuje Samsung. Fotografije su dosta dobre kada se snimaju u dnevnim uvjetima. Zapravo više fotografija mi je ispalo i odlično. Boje se doimaju vjerno, kadrovi su dovoljno oštri za svakodnevna korištenja.

Foto: Danijel Lijović

Problem nastana čim se nađete u malo zahtjevnijim uvjetima, kada ima manje dnevnog svjetla. Ili čim krenete zumirati. Bolje je uopće ne zumirati jer kvaliteta prebrzo pada i većinom su vam mutni kadrovi.

Foto: Danijel Lijović

Foto: Danijel Lijović

Također, već kada se približi zalazak sunca gube se detalji na fotografijama i postanu zrnate. Jasno, obzirom na cijenu uređaja ne možete ovdje ni očekivati premium fotografije, no Y76 će vas poslužiti u većini redovnih situacija. 

Foto: Danijel Lijović

Snimanje po noći spada jasno u one zahtjevnije uvjete pa tu više očekujte mutnijih kadrova. Fotografirao sam koncert Jonathana i Pips, Chips & Videoclipsa na Tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, koji su se dakako održavali u večernjim i noćnim satima, i nemam puno iskoristivih fotografija. 

Foto: Danijel Lijović

Čak i kad bih se približio pozornici nisam dobivao puno bolje rezultate. 

Foto: Danijel Lijović

Video također nije nešto za posebno istaknuti na ovom mobitelu. Iako su snimke stabilne i ne skaču video je slabije kvalitete i snimke budu često mutnije i zrnatije, posebno kada snimate u uvjetima slabijeg osvjetljenja i noću.

Također, mislim da sam većinom nehotice pokrivao mikrofon tijekom snimanja pa se zvuk čuje čudno, većinom slabije i zagušenije. 

Sekundarne kamere su skromnije. Prvo ovdje uopće i nedostaje ultraširokokutna kamera, nego se tu nalazi 2MP prosječna makro kamera, i 2MP dubinski senzor.

Foto: Danijel Lijović

Za makro fotografiranje čak je bolje da kadar snimite glavnom kamerom (fotografija lijevo) i malo zumirate detalj, nego što će to učiniti dodijeljena makro kamera (desna fotografija). 

Foto: Danijel Lijović

Selfie kamera (16 MP) je vrlo pristojna i zapravo čak nešto bolja, nego što sam očekivao za ovu kategoriju. Ali, i ona se očekivano pokvari u uvjetima slabijeg osvjetljenja pa su u sumrak to mekanije fotografije s puno manje oštrine, kao što se vidi na kadru ispod.

Foto: Danijel Lijović

BATERIJA

Baterija je dosta dobra, velikog je kapaciteta od 4100 mAh-a i trebala bi vam bez problema potrajati cijeli dan i još ne biti na izdisaju. U odnosu na cijenu brzina punjenja je također pohvalna, uz pripadajući žičani punjač od 44W. Za 15 minuta baterija mi se napunila do 38 posto, a za 30 minuta na 60 posto. Za 50 minuta stigla je na 95 posto te 60 minuta na 100 posto što je sasvim solidno u ovom cjenovnom rangu. 

OPĆI DOJAM

Iskreno nisam puno očekivao od ovog uređaja. Mislim da danas i srednja kategorija mora imati zaslon sa stopom osvježavanja od 90 Hz i nisam najzadovoljniji kamerama, kao ni zvučnikom. Opet, kada se gleda kroz prizmu srednje kategorije i s kojom cijenom dolazi, ovo ispada korektan mobitel i mogući dodatni izbor korisnicima koji će birati ovaj rang. 

PLUSEVI

Dobar glavni 50 MP objektiv

Dobra selfie kamera (po danu)

Vrlo dobra baterija

Dobar dizajn

Cijena

MINUSI

Zaslon slabiji od konkurencije

Nema stereo zvučnike

Lošije sekundarne kamere

Prosječne performanse

Slabiji video

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije