Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI GADGET

Isprobali smo prvi Huaweijev tablet s Harmony OS sustavom: Odlični zvučnici i olovka

Huawei MatePad 11
Foto: Danijel Lijović
1/12
16.09.2021.
u 23:40

U gomili tableta koji se nude na tržištu jedan od zanimljivih ove je godine i novi Huaweijev tablet MatePad 11. Dvije godine smo čekali da Huawei izađe na tržište s vlastitim operativnim sustavom i to smo dočekali ovog ljeta. MatePad 11 je jedan od prvih uređaja koji dolazi s HarmonyOS 2.0 sustavom.

Ovo je prilično zaokružen veliki tablet (dijagonala 10.95 inča) s odličnim hardverskim specifikacijama, a u Hrvatskoj se prodaje po cijeni od 3.549 kuna. Uz tablet se može nabaviti i magnetska tipkovnica (799 kn) i stylus olovka M-Pencil (699 (kn). 

Harmony djeluje sasvim prepoznatljivo, što i ne iznenađuje jer je napravljen po uzoru na sveprisutni Android koji se prije vrtio i na Huaweijevim uređajima. Dakako, i dalje je najveća razlika s Androidom što ovdje nema Google play trgovine aplikacija niti Googleovih servisa, nego je tu Huaweijev AppGallery. Za ostatak popularnih aplikacija Huawei je i ovdje predinstaliran Petal Search kao i na Huawei mobitelima, iako svi možda nisu fanovi APK fileova za korištenje aplikacija na koje su navikli. 

Što se hardverskog tijela tableta tiče većina je za svaku pohvalu, iako ima i par stvari za prigovor. Treba istaknuti snažni čipset Qualcomm Snapdragon 865 5G što je malo iznenađenje s obzirom na to da je Huawei dosad koristio vlastite Kirin procesore. MatePad 11 prvi je Huawei tablet koji podržava frekvenciju osvježavanja zaslona od 120 Hz.

Foto: Danijel Lijović

Ekran od 10.95 inča je vrlo lijep i ugodan živopisnih boja i dobrog kontrasta. Iako sam primijetio da vrlo lako ostaju otisci prstiju i po ekranu i po kućištu. Tu je i baterija velikog kapaciteta 7250 mAh-a koja će vam odlično potrajati, ali dolazi i s manom što se baterija dosta sporo puni. Za cca pola sata napuni se 30 posto, a niti nakon 3 sata nisam dočekao 100 posto. Tablet teži samo 485 grama (bez tipkovnice koja ima dodatnih 130 grama).

Foto: Danijel Lijović

Od svih stvari vezanih uz ovaj tablet najviše sam bio impresioniran odličnim stereo zvučnicima. Neki tableti prilaze toj temi tako da omoguće dosta glasne zvučnike, ali mnogi pritom dobiju više glasnoću nego ugodnu kvalitetu. Ali, to nije ovdje slučaj. MatePad 11 ima fantastično dobro kalibrirana 4 zvučnika zahvaljujući audio inženjerima u Harman-Kardonu. Bio je užitak gledati serije na Netflixu pa svakako preporučujem ovaj tablet za video, glazbu i igre. 

Kao i obično na tabletima, ovdje kamere nisu na razini boljih pametnih telefona, ali sasvim su dobre za većinu prigoda kao i za konferencijske pozive. 

Foto: Danijel Lijović

Prateća tipkovnica je također za pohvalu. Gotovo se automatski povezuje čim se spoji s tabletom. Tipke su ugodne i vrlo responzivne. 

Ovaj tablet ima podršku i za prvoklasnu olovku M-pencil. Ima vrlo nisku latenciju (2 milisekunde) i odličnu osjetljivost na pritisak. Dakako, možete napraviti puno vie od recimo koristiti olovku za digitalni potpis. Značajka FreeScript rukom pisani tekst može automatski pretvarati u računalno formatirani tekst. Iako mi je ovo u kratkom korištenju uspjelo samo na engleskom jeziku. 

No, zabavio sam se crtajući. Kao fan NFL-a izabrao sam za motiv igralište američkog nogometa, a kako je ispalo možete pogledati na sljedećoj fotografiji.

Foto: Danijel Lijović

Koristio sam aplikaciju Paint koja ima bolji izbor boja i mogućnosti od aplikacije Bilješke.

Ako vam Pictionary nije prvi izbor za igru, možete olovku iskoristiti i za neku od brojnih Bojanki koje se mogu pronaći među aplikacijama. Idealno za djecu. Isprobao sam bojanku Paint.Book i dobio ovakav (nedovršen) rezultat:

Foto: Danijel Lijović

Nekoliko puta imao sam malih problema s povezanošću olovke i tableta. Iako je olovka bila dovoljno napunjena, kao da nije bila aktivirana. Tome sam doskočio prekidanjem Bluetooth veze i ponovnom konekcijom, a potom je opet sve bilo u redu. 

Ovaj tablet nudi brzo i jednostavno povezivanje s mobitelom ako koristite uređaj marke Huawei ili Honor. Aktivacijom značajke "suradnja putem prikaza više zaslona" dovoljan je dodir mobitela i tableta da se uređaji povežu, a potom imati iskopirani zaslon mobitela na ekranu tableta. 

Ukratko, tablet je vrlo iskoristiv u raznim načinima korištenja i ako vam izostanak Googlea nije presudan, dobro će vas služiti. 

PLUSEVI
snažan procesor
odlični zvučnici
120 Hz ekran
jaka baterija
odlična tipkovnica
stylus olovka

MINUSI
nedostatak određenih aplikacija
HarmonyOS je manje raširen od Androida
sporije punjenje baterije 
olovka ponekad izgubi konekciju

Ključne riječi

Komentara 1

BO
borutkorajze
18:48 17.09.2021.

Čuvaj se i kad darove donose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije