Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKAD JE BIO NAJMOĆNIJI

Internet Explorer odlazi u povijest nakon 25 godina

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
20.08.2020.
u 09:19

17. kolovoza 2021. označen je kao datuma kada Microsoft 365 aplikacije neće više podržavati Internet Explorer

Internet Explorer, nekoć najmoćniji i najpopularniji web-preglednik tehnološkog diva Microsofta, nakon 25 godina, odlazi u povijest. Točnije, kako je objavio Microsoft na svom blogu, Microsoft 365 aplikacije i usluge od 17. kolovoza 2021. više neće podržavati Internet Explorer (IE). A već od 30. studenog 2020. web-aplikacija Microsoft Teams više neće biti dostupna putem IE 11. Kako pojašnjavaju u Microsoftu, to znači da će od najavljenih datuma kupci imati “degradirano” iskustvo, primjerice, neće se moći povezati s aplikacijama i uslugama Microsoft 365 putem IE 11, a također, nove značajke Microsoft 365 neće im biti dostupne ili će neke značajke prestati raditi kada se bude pristupalo aplikaciji ili usluzi putem IE 11.

Dvije godine razvijanja

Naravno, Microsoft se ne planira odreći svoje baze korisnika, već im nuditi novi preglednik – novi Microsoft Edge. Ovdje valja naglasiti, da dosadašnji preglednik Edge koji se mahom koristio u korporativnom svijetu, koji je egzistirao usporedo s Internet Explorerom, također odlazi u povijest u svojem sadašnjem obliku, a nasljednik mu je Novi Microsoft Edge koji je lansiran početkom ove godine.

Istovremeno, poručuju iz Microsofta, IE 11 neće prestati s radom te će aplikacije uz IE 11 dalje raditi. “Kupce koji su investirali u IE 11 poštujemo te će aplikacije i dalje funkcionirati, kazuju iz Microsofta.

Iako će mnogi korisnici htjeti svoje probleme riješiti balansirajući sa starim i novim preglednikom, u Microsoftu tvrde novi Edge bit će im sasvim dovoljan. No, s novim Microsoft Edgeom, sadašnjim Internet Explorer korisnicima nije potreban nespretan pregled jednog preglednika za neke aplikacije, a drugog za druge aplikacije. Oni se mogu standardizirati na jednom pregledniku. Uz izvornu integraciju u Microsoftovim alatima za upravljanje, sigurnost i produktivnost, preporučujemo, naglašavaju iz Microsofta, novi Microsoft Edge za rješavanje kompatibilnosti i sigurnih potreba daljinskog rada.

Microsoft Edge Legacy, naime, ustupio je mjesto novom Microsoft Edgeu.

Prije gotovo dvije godine počeli su ga razvijati, kazuju u Microsoftu. Rezultat je potpuno novi Microsoft Edge iznutra: preglednik ugrađen u Chromium open source engine s najnovijim mogućnostima tvrtke Microsoft. Otkako je lansiran u siječnju, milijuni korisnika već su nadogradili svoje kućne i radne preglednike na novi Microsoft Edge. Uz to, novi uređaji i buduća ažuriranja značajki sustava Windows (počevši od sustava Windows 10, verzija 20H2) sadržavat će novi Microsoft Edge.

Ostati vjerni Microsoftu

Internet Explorer, koji je svoj životni put počeo 1995, te je 2002. imao 95 posto udjela na tržištu i gotovo bio bez konkurencije, sada je na “sitnim brojkama”.

Hoće li novi preglednik Edge Chromium zaživjeti u pravom opsegu, pa možda i steći nove poklonike, kako kazuje Dejan Strbad, suosnivač IT tvrtke Ascalia, ne bi trebalo biti sporno. Naime, riječ je o nadogradnji i prelasku na novu verziju te će korporativni dio korisnika zasigurno ostati vjeran Microsoftovu pregledniku. Budući da će Edge biti “friendly” i za aplikacije koje Internet Explorer vezao uz sebe, bit će logično tranziciju odraditi na onu najjednostavniju i ponuđenu opciju, odnosno Edge, kazuje D. Strbad.

U svijetu web-preglednika na svim platformama, najveći udio prema W#counteru u srpnju 2020., imao je Googleov Chrome i to 61 posto, Safari (Apple)– 16,1, Firefox (Mozilla) imao je 5 posto, a IE i Edge 8,9 posto korisnika. 

Komentara 1

ZN
znam
15:27 21.08.2020.

Firefox najbolji i najsigurniji, Brave je isto OK. Nekada davno koristio Nestcape a glavna trazilica mi je bila WebFerret. Chrome ne koristim, niti IE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije