Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veličine nokta

IBM uveo pomutnju u svijetu tehnologije: Proizveli najmanji mikročip do sada

Foto: REUTERS
1/3
07.05.2021.
u 09:02

Novi čip od dva nanometra otprilike je veličine nokta, sadrži oko 50 milijuna tranzistora, a svaki je veličine dva lanca DNA, ustvrdio je Mukesh Khare

Industrija poluvodiča kontinuirano nastoji napraviti što manje, što moćnije i što efikasnije mikročipove. Čini se kako je IBM otišao najdalje u tome. Oni su, naime, objavili da su uspjeli proizvesti 2-nanometarski čip, koji je ujedno njihov najmanji i najsnažniji mikročip do sada. 

Većina računala danas koristi 10-nanometarski čip ili 7-nanometarski čip, uzevši da neki proizvođači proizvode 5-nanometarski čip. Naime, što su manje brojke na mikročipovima to ukazuje na to da je riječ o manjima i ujedno naprednijima procesorima. IMB-ov novi čip koristi procesnu tehnologiju 2-nanometra, što je veliki korak naprijed. 

– Nema toliko mnogo tehnologija i tehnoloških otkrića koji na kraju koriste svima. Ovo je jedan takav primjera – kazao je IBM-ov direktor istraživanja Dario Gil, piše CNN. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

Novi čip od dva nanometra otprilike je veličine nokta, sadrži oko 50 milijuna tranzistora, a svaki je veličine dva lanca DNA, ustvrdio je Mukesh Khare, potpredsjednik IBM-ova istraživanja hibridnog oblaka. 

Više tranzistora omogućit će više inovacija povezanih s umjetnom inteligencijom i enkripcijom koja će biti izravno na čipovima. 

Očekuje se kako će novi čip postići 45 posto višu razinu performansi od najnaprednijih 7-nanometarskih čipova koji se nalaze na tržištu, a štednja energije bit će zavidnih 75 posto. 

Masovna proizvodnja kreće krajem 2024. ili početkom 2025. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije