Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANDARDNI MODEL

Higgsa je raniji odlazak u krevet stajao Nobela 1979.

Peter Higgs
Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL
18.02.2014.
u 08:55

Peter Higgs je sudjelovao u raspravi o idejama koje su dovele do standardnog modela, no zbog obaveza je morao ranije otići u krevet

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Peter Higgs mogao je biti jedan od tvoraca standardnog modela, jedne od najznačajnijih fizičkih teorija, ali je zbog sna propustio priliku, prenosi BBC.

Higgs je, naime, u razgovoru za BBC Radio 4 otkrio da je sudjelovao na znanstvenom susretu 1960. godine na kojem su fizičari raspravljali o idejama koje su dovele do standardnog modela. Međutim, rasprava se odužila i potrajala do sitnih noćnih sati, a Higgs je ranije otišao u krevet.

Tri godine nakon što je Higgs predvidio postojanje takozvanog Higgsova mehanizma, koji objašnjava zašto čestice imaju masu, pokazalo se da je on važan za standardni model. Higgsov mehanizam predviđa postojanje čestice, Higgsova bozona, koji je konačno otkriven 2012. godine nakon 50 godina rada. Iste godine Higgs i belgijski fizičar François Englert dobili su Nobelovu nagradu za svoj rad na toj ideji.

Međutim, Higgs je mogao dobiti Nobela još 1979. godine. Tada su, naime, fizičari Shelley Glashow, Abdus Salam i Steven Weinberg nagrađeni za ideje ključne za standardni model.

Higgs je upoznao Glashowa na prvoj ljetnoj školi Škotskog sveučilišta iz fizike 1960. godine, gdje je skupina studenata tijekom noći raspravljala o stvarima kao što su slabe i elektromagnetske interakcije.

- Ali ja nisam bio dio toga - bio sam u odboru, a morao sam i raditi, tako da nisam mogao ostati budan cijelu noć. Stoga nisam saznao za Glashowovu teoriju kad sam mogao - rekao je Higgs.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije