Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOSNI PROPUST

Google otkrio: Hakeri su godinama skupljali slike i fotografije s iPhone uređaja

Foto: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL
30.08.2019.
u 13:59

Nije bilo diskriminacije pri odabiru meta. Jednostavno, posjet hakiranoj stranici bio je dovoljan da server napadne uređaj i ako napad uspije instalira nadzorni implantat - rekao je Ian Beer, jedan od sigurnosnih stručnjaka iz tima

Googleovi sigurnosni stručnjaci pronašli su nedostatke zbog kojih su vjerojatno ukradeni privatni sadržaji s iPhone uređaja milijuna korisnika.

Hakeri su koristili zlonamjerni software za skupljanje fotografija i podataka o kontaktima s iPhone mobilnih uređaja, i to su, tvrde istražitelji, činili godinama pa su vjerojatno oštećeni milijuni korisnika. Nadzorom je utvrđeno da su pogođeni uređaji s operativnim sustavima od iOS 10 lansiranog 2016. godine do iOS 12 operativnog sustava, piše Sky News.

Aplikacije kao što su Instagram, Whatsapp i Gmail pokazale su se kao posebno ranjive izlažući osobne podatke telefonima pogođenim tzv. "nadzornim implantatima".

Sigurnosni stručnjaci okupljeni u tim pod nazivom "Project Zero" kazali su također da su najviše nedostataka pronašli u unutar Safari web preglednika pomoću kojeg su hakirane stranice primale tisuće posjetitelja tjedno.

- Nije bilo diskriminacije pri odabiru meta. Jednostavno, posjet hakiranoj stranici bio je dovoljan da server napadne uređaj i, ako napad uspije, instalira nadzorni implantat - rekao je Ian Beer, jedan od sigurnosnih stručnjaka iz tima.

Iako implantat nije bio spremljen na samom uređaju, omogućavao je hakerima pristup podacima svaki put kada bi korisnik posjetio napadnute stranice, pojašnjava Beer na blogu.

Tijekom tih posjeta, hakerima je bilo omogućeno također da pomoću ukradenih autentifikacijskih tokena pristupe drugim računima i servisima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije