Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
800 mil korisnika

Facebookova farma servera u Švedskoj za 500 milijuna eura

facebook serveri
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
29.10.2011.
u 11:20

Kako bi usluga bila što pouzdanija, napravit će servere u Švedskoj za Europu, Bliski Istok te za Afriku

Prosječna godišnja temperatura je oko dva stupnja, a grad se nalazi samo 70-ak kilometara od arktičkog kruga. Švedska Lulea definitivno ne djeluje pretjerano primamljivo za svakodnevni život, no idealna je za gradnju spremišta svih vaših uspomena, fotografija i statusa koje ste objavili na Facebooku. U Lulei Mark Zuckerberg planira sagraditi pola milijarde eura vrijednu farmu servera, koji će opsluživati Facebook korisnike u Europi, Bliskom istoku i Africi.

- Ionako odavno imamo više korisnika izvan SAD-a nego u njemu. Stoga je nužno da napravimo barem jednu serversku bazu u Europi - rekao je Facebookov tehnički direktor Tom Furlong, koji je razvio projekt farme servera u Lulei, koja će biti površine 11 nogometnih igrališta.

Iako u Facebooku imaju novca, Zuckerberg se odlučio za Švedsku upravo iz financijskih razloga. Ponekad zastrašujuća hladnoća bit će idealna za hlađenje velikih serverskih terminala, koji će u osam najhladnijih mjeseci samo usisavati vanjski zrak za hlađenje. Preostala četiri mjeseca u godini računala će se hladiti vodom iz rijeke, a toplina koju će proizvoditi serveri koristit će se za grijanje ureda u kompleksu.

- Nadamo se da će se svi ugledati na Facebook, to je veliki korak naprijed. Da, trošit će puno električne energije, ali oni će je maksimalno iskoristiti i na neki način je reciklirati - rekao je Casey Harrell iz Greenpeacea, kojeg je oduševilo Facebookovo rješenje korištenja “zelene” energije, kojom taj dio Švedske obiluje.

Hidroelektrana na rijeci Lulei proizvodi više električne energije od Hoover Dama i Facebook će svih 120 megavata struje dobivati iz te “čiste” elektrane.

Ta energija dovoljna je za napajanje 30.000 kućanstava, a za slučaj nužde Facebook će imati 14 dizelskih generatora. Sličnu “farmu” ima i Google u napuštenoj finskoj tvornici papira, a bliže Arktiku uskoro se seli i Amazon.

Komentara 3

Avatar cro1com
cro1com
05:57 31.10.2011.

Face bookovina farma u Švedskoj se servira?

OB
-obrisani-
18:28 06.11.2011.

cro1com , hehehe...disleksičar?

Avatar kobra11
kobra11
18:25 13.11.2011.

Velika banka licnih podaka Veliki Brat sve lepo planira. Arhiva o svakom zemljaninu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije