Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristup sadržaju

Evo koja su nova pravila za gledanje televizije preko granice u EU

daljinski, televizor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
18.05.2017.
u 13:58

Nova pravila odnosit će se samo na online sadržaje za koje se plaća naknada, kao što su Netflix HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer...

Europski parlament odobrio je nova pravila prema kojima pretplate na internetske programe, filmove i glazbu vrijede u svim zemljama članicama Europske unije.
 

Građani EU koji putuju u drugu državu članicu često nemaju pristup online uslugama, kao što su filmovi, TV serije, glazba, igre ili sportski događaji, za koje su platili pretplatu u svojoj zemlji.

Nova pravila, oko kojih su se EP i Vijeće već neslužbeno dogovorili u veljači 2017. uklonila bi ova ograničenja, tako da građani EU mogu gledati, slušati ili igrati igre dok su na praznicima, studiju ili poslovnom putu u drugoj zemlji članici. Ova pravila odnosit će se samo na online sadržaje za koje se plaća naknada, kao što su Netflix HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer. 

Zaštita podataka i provjera prebivališta

Pružatelji usluga online sadržaja moraju poduzeti "učinkovite i razumne" mjere kako bi provjerili da se pretplatnik nije trajno preselio u drugu zemlju EU, jer se dozvole za autorska prava mogu razlikovati od zemlje do zemlje. Popis dopuštenih metoda za provjeru uključuje: osobnu iskaznicu, podatke o plaćanju, javno dostupne porezne podatke, podatke o poštanskoj adresi ili provjera IP adrese. Pružatelji usluga moraju osigurati da je svaka obrada osobnih podataka razmjerna i moraju uvesti zaštitne mjere, posebno za provjeru IP adrese.

Nova pravila odnosit će se samo na online sadržaje za koje se plaća naknada, no i pružatelji besplatnih usluga imat će mogućnost prenošenja usluga internetskog sadržaja diljem EU, pod uvjetom da su u skladu sa zahtjevima koji se odnose na provjeru prebivališta.

– Čak 15 posto pritužbi koje zaprime Europski potrošački centri dolazi od on-line trgovaca koji se žale kako ne mogu prodavati digitalna dobra na cijelom zajedničkom tržištu zbog prava na intelektualno vlasništvo koja se ograničavaju na granice pojedine države članice. S druge strane, potrošači koji kupe digitalna dobra poput e-knjiga, glazbe, televizijskih programa i slično, prelaskom granice države članice gdje je kupnja izvršena, gube pristup plaćenom sadržaju. Europska komisija procjenjuje da se u EU takvih dobara na godišnjoj razini proda u vrijednosti 64 milijarde eura. Ova Uredba donosi veliki pomak za veća prava korisnika i pridonosi boljem razvoju digitalnog tržišta – istaknula je Biljana Borzan.
 
– Komisija treba utvrditi i urediti prenosivost kako bi se potrošačima s pretplatama na usluge internetskog sadržaja koje su zakonito kupili u svojoj državi uobičajenog boravišta omogućio pristup kada se privremeno nalaze u nekoj drugoj državi članici. Pristup potrošača prekograničnoj prenosivosti usluga internetskog sadržaja svakako će pridonijeti dobrom funkcioniranju unutarnjeg tržišta, koje se ponajprije temelji na slobodnom protoku usluga i dobara. Potrebno je utvrditi jasnu razliku između prenosivosti i prekograničnog pristupa kako se ne bi ugrozila održivost financiranja europskog audiovizualnog i filmskog sektora koji počiva na teritorijalnosti prava – izjavio je Davor Škrlec.

Sljedeći koraci

Nacrt zakona još mora službeno odobriti Vijeće ministara. Države članice imat će na raspolaganju devet mjeseci da započnu s primjenom novog zakona. 

Prema podacima Komisije, u 2016. godini 64 posto Europljana koristilo se internetom za igre ili preuzimanje igara, slika, filmova ili glazbe. Mnogi od njih rade to dok putuju u EU. Očekuje se da će njihov broj rasti jer će europski građani manje plaćati za pristup internetu na svojim mobilnim uređajima u drugim zemljama članicama EU od 15. lipnja 2017, kada se ukidaju naknade za roaming u EU.

Komentara 3

SO
Somelier
19:15 18.05.2017.

Dragi postolar tko kaže da moraš gledati srpske programe. Naveo sam koje sve Hrvatske ima. Biraš šta ti odgovara

PO
postolar
18:02 18.05.2017.

Da dajem novac srbima za gledat ex-yu programe, "yugoslovensku televiziju" ?!? Nema šanse. Prvo kvaliteta tzv. yu programa je 0. Gledam SKY koji je minimalno skuplji ali ima puno puno bolje programe a o HD nije potrebno trošiti komentar,kvaliteta je vrhunska.A srbi i "jugosloveni" od mene ni lipe ili eura neće dobit.

SO
Somelier
17:11 18.05.2017.

Ako u Njemačkoj hoćeš gledati preko internetskoga boxa preko 600 programa a od toga oko 400 bivše JU republike. Hrvatski svi plus lokalni. (Z1, Vinkovačka, Osiječka, Jadran, Istra, Rijeka, Banovina, Mreža i da ne nabrajam) sa godišnjom pretplatom od 191,00€. Ima filmskih programa i onih " drugih". To nudi NET TV Plus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije