Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled iz svemira

Evo kako se Zemlja mijenjala kroz 2015.

satelitske snimke zemlje
Foto: NASA
1/8
05.01.2016.
u 14:18

U Tihom oceanu rođen je novi otok, a selo Langtang u Nepalu nestalo je s lica zemlje...

Promjene na Zemlji katkada je najbolje pogledati odozgo. A to možemo zahvaljujući satelitskim snimkama koje je snimio NASA-in opservatorij uhvativši tako dramatične promjene na našem planetu tijekom prošle godine.

Goleme rijeke na ledenoj plohi Grenlanda

Ova je fotografija snimljena tijekom srpnja, a na njoj su vidljive velike, brze rijeke na površini Grenlanda koje nastaju tijekom ljeta, a kojima se voda s površine Grenlanda ulijeva u ocean. Fotografije zabrinjavaju jer su nedavna istraživanja pokazala kako Grenland, najveći ledenjak na svijetu, ljeti gubi puno više leda nego što ga zimi dobiva.

Foto: NASA

Dimni oblaci prekrivaju Indoneziju

Krajem rujna NASA-ini sateliti snimili su goleme oblake dima iznad indonezijskog otoka Sumatre, a koji su nastali zbog nekontroliranih požara. Ovo je bila rekordna godina po požarima u Indoneziji, a većina ih se proširila zbog ljudskog nemara, odnosno poljoprivrednika koji su palili ostatke usjeva na svojim zemljištima.

Foto: NASA

Nestali s lica Zemlje

Selo Langtang, koje je smješteno u blizini popularne rute za planinarenje Mount Langtang, potpuno je nestalo s lica zemlje nakon što ga je zatrpala lavina nastala nakon razornog potresa u središnjem Nepalu 25. travnja.

Foto: NASA

Rođen je otok

Prije dvije godine novi je vulkanski otok izvirio iz Tihog oceana, 960 kilometara južno od Tokija, no tada je bio jedva vidljiv. Snimke iz prošle godine pokazuju da je otok sada 12 puta veći.

Foto: NASA

Otrovni rudarski otpad u brazilskoj rijeci

Dana 5. studenoga 2015. pukla je brana koja je osiguravala jezero sa smećem iz rudnika željeza u jugoistočnom Brazilu. Nakon raspada brane, u rijeku Rio Doce otpušteno je 16 milijardi galona, odnosno 25.000 olimpijskih bazena ili 187 tankera otrovnog otpada. Voda je na fotografiji crvena jer je bila prepuna oksidiranog željeza i drugih otrovnih materijala.

Foto: NASA

Velika suša u zapadnom SAD-u

Usporedne snimke pokazuju vlažnu 2011. godinu na planinskom lancu Sierra Nevada te suhu 2015. godinu. Do ožujka 2015. godine na mjernim postajama planinskog lanca izmjereno je najmanje snijega ikada. Na nekim mjestima prvi put uopće nije bilo snijega.

Foto: NASA

Peking izdao prvo crveno upozorenje zbog onečišćenja zraka

Dok su se svjetski vođe sastajali u Parizu na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda, Peking i još nekoliko gradova na istoku Kine suočili su se s najvećim zagađenjem zraka ikada. Peking je krajem studenoga izdao crveno upozorenje zbog velike količine smoga koji se jasno vidi na NASA-inim snimkama.

Foto: NASA

Povijesne kiše u Indiji

Početkom prosinca u indijskom gradu Chennai pala je količina kiše u 24 sata kakva nije pala od 1901. Nakon toga su uslijedile monsunske kiše koje su bile znatno obilnije nego što je to uobičajeno za tu regiju.

Foto: NASA

Komentara 1

BI
Black_Identity
14:37 05.01.2016.

i kod nas se nesto izmjenilo... Politicari dopizdili i Bogu i vragu! Vidljivo iz zraka i sa satelita kao jedan ogromni srednjak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije