Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRALI SMO:

Čekanje se isplatilo: Galaxy S8 je pametni telefon u koji se zaljubljujete na prvi pogled

Foto: Danijel Lijović
1/9
07.05.2017.
u 14:05

Testirali smo novu uzdanicu Samsunga – premium pametni telefon koji osvaja svojim zanosnim ekranom i jakim performansama

Dugo smo čekali da vidimo kako će se Samsung iskupiti za blamažu s posrnulim mobitelom Note 7. Ali, čekanje se doista isplatilo. Nova generacija Samsungove serije Galaxy - S8 i S8+ stigla je i u Hrvatsku, a Večernji list je dobio priliku testirati veći model S8+. Najkraće rečeno, ovo je smartphone u koji se zaljubljujete već na prvi pogled.

Zavodljivi visoki (15,95 cm) ekran u omjeru 18.5:9 najljepši je i najefektniji zaslon mobitela koji smo dosad vidio. Bještavilo i bogatstvo boja ovog 6.2-inčna quad HD+ AMOLED zaslona su jednostavno zapanjujući i ekran je prava uživancija za oči. Kao što je i gušt koristiti ovaj impresivni i brzi uređaj sa snažnom baterijom. 

S8+ je veliki smartphone, među najvećima na tržištu. Visok je 159.5 milimetara, širok 73.4 mm, dubina 8.1mm, a težina 173 grama. Samsung je uspio gotovo cijelu prednju površinu pretvoriti u zanosni ekran. Uspio je to izbacivanjem "home" tipke i 'beskrajnim' rubom koji je sada zaobljen na oba S8 modela. 'Edge' efekt se toliko sviđao korisnicima da je Samsung zaključio da mu ravni ekran nije više ni potreban na flagship modelima.

Foto: Danijel Lijović

I nakon zumiranja dobro vidljivi detalji - Snimio Danijel Lijović

Galaxy S8+ tako maksimalno iskorištava svu površinu prednje strane. Zanimljivo je da iPhone 7 plus sa svojim manjim 5.5-inčnim zaslonom zapravo čak i malo fizički širi od S8+. 

No, bez obzira na veću površinu zaslona i stvarno visoki uređaj, S8+ također možete koristiti i jednom rukom. Ipak, da biste palcem dohvatili rubni kraj tipkovnice morat ćete se malo pomučiti. A dosegnuti gornji dio zaslona istom rukom kojom i držite mobitel je nemoguća misija. No, tu u pomoć dolazi mali trik sužavanja operativnog dijela ekrana. Prstom povucite po donjem lijevom dijelu ekrana (od ruba prema sredini zaslona) i ekran aplikacije u kojoj jeste će vam se suziti visinom i širinom. Po tom zaslonu ćete bez problema dosegnuti sve dijelove i prstom iste rukom kojom i držite mobitel.  

Video: Kako zvuče Peruanci na Tomislavcu snimljeni sa Galaxy S+   Snimio: Danijel Lijović

Samsung je uvijek imao vrlo kvalitetnu kameru pa nije iznenađenje da i S8+ ima odličnu kameru. Nije došlo do nekog posebnog iskoraka, ali softver je poboljšao mogućnosti u različitim uvjetima, kao i obradu fotografije. Stražnja 12 MP kamera ojačana je Dual Pixel autofokusom i ima iznimno brzi objektiv koji propušta puno svjetla (f/1.7) pa je zahvalan i u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a u tome pomaže i poboljšana obrada fotografija.

Foto: Danijel Lijović
Snimio: Danijel Lijović

Pojačan je senzor uvijek bitne selfie kamere koja sada ima 8 MP i pametni autofokus, te također zavidan f/1.7 objektiv. Samsung je također ušao u trend zabavnih filtera pa je iskopirao trendove Snapchata i dodao cijelu lepezu grafičkih dodataka proširene stvarnosti koje možete zalijepiti na svoje selfije i zabaviti ekipu. 

Foto: Danijel Lijović

I Samsung se ubacio u trend filtara nalik Snapchatu  Snimio: Danijel Lijović

S8+ radi brzo i bez greške. Sadrži energetski učinkoviti 10nm čipset koji poboljšava brzinu i učinkovitost i 4GB RAM-a. U Europi je to Samsungov vlastiti proizvod Exynos 8895, a u Americi Qualcommov Snapdragon 835. 

Takvo ekonomsko poboljšanje procesora pomoglo je Samsungu da ne mora forsirati kapacitet baterije nakon slučaja Note 7. S8+ ima kapacitet baterije od 3500 mAh-a, što je malo manje od lanjskog S7 Edge modela (3600). Bez problema će vam baterija potrajati i u drugom danu korištenja. Dakako, ovisno o rastrošnosti korištenja svih mogućnosti koje ovaj bogati mobitel nudi.

U svakom slučaju za gledanje jedna epizode TV serije "100" streamane preko Netflixa meni je baterija potrošila 6 posto kapaciteta. Baterija se i brzo puni - U 38 minuta baterija mi se napunila za gotovo 50 posto (46%), a od 10 % do 100 % trebalo mi je 90 minuta punjenja. 

Gledanje multimedijskih sadržaja na S8+ je uživancija pa vam na putovanju ne treba tablet za to. Uz S8 modele idu i slušalice hvaljenog prizvođača AKG. Iako su sasvim pristojne i dobro sjedaju u uho, neće vam posve isključiti buku iz okoline. Dobre su, ali mi nisu dale doživljaj potpunog uživljanja u glazbu. 

Galaxy S8+ ima cijeli niz softverskih noviteta, a Samsung je najviše reklamirao i nade polagao u svoj inteligentni digitalni pomoćnik - Bixby. No, taj pametni servis još nije najbolje zaživio. Zasad su onemogućene glasovne naredbe, a Bixby se nije pokazao boljim od konkurentskih rješenja. Zasad je to više kao lijepi pregled podsjetnika, vaših najnovijih fotografija i kombinacije widgeta i pozadinskih fotografija. 

No, zato mogu prijaviti da otključavanje uređaja očitavanja šarenice oka radi jednostvnije i brže, nego što sam očekivao. Samsung preporučuje da oni koje nose naočale da ih najbolje skinu kod skeniranja, ali meni je S8+ svaki put otključao mobitel i s naočalama.  

Maloprodajna cijena u Hrvatskoj za Galaxy S8 je 6.099,00 HRK, a za Galaxy S8+ 6.899,00 HRK. Na našem tržištu su dostupni u tri boje: ponoćno crnoj, orhideja sivoj i arktički srebrnoj.

Komentara 5

BO
Boran
17:42 07.05.2017.

Radije ću sačekati S9, ovaj ću preskočiti.

Avatar mali322
mali322
14:27 07.05.2017.

Copy-paste recenzija, standardno!

GV
golub Vaso
18:46 07.05.2017.

zašto ne piše plaćeni oglas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije