Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZUCKERBERG SUTRA SVJEDOČI

Cambridge Analytica iskorištavala i Facebook profile 21.517 Hrvata!

Mark Zuckerberg
Foto: Reuters/Pixsell
09.04.2018.
u 22:52

- Očito je da su podaci Europljana izloženi rizicima i nisam uvjerena da je Facebook poduzeo sve nužne korake da to promijeni, izjavila je europska povjerenica Vera Jourova

Među 87 milijuna profila korisnika Facebooka koji su bili iskorištavani od famozne analitičke kompanije Cambridge Analytica u skandalu koji se proširio po cijelom svijetu nalazi se i 21.517 profila korisnika iz Hrvatske! Otkriveno je to u odgovoru Facebooka na prozivke iz Europske komisije

Najviše zahvaćenih profila korisnika nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, no iz Facebooka su priznali da se u paketu nalazi i 2,7 milijuna korisnika iz Europske unije. Povjerenica Europske unije za pravo Vera Jourova objavila je da je iz sjedišta Facebooka  zaprimila pismo s detaljnim pregledom broja zahvaćenih profila korisnika po svakoj zemlju EU. 

Jourova je 23. ožujka inzistirala na pojašnjenju, a prije nekoliko dana dobila je odgovor:

- Na žalost neka objašnjenja su bila nedostatna i nisu ispunila moja očekivanja. Očito je da su podaci Europljana izloženi rizicima i nisam uvjerena da je Facebook poduzeo sve nužne korake da to promijeni, izjavila je europska povjerenica Vera Jourova, koja bi se ovoga tjedna trebala čuti uživo sa Sheryl Sandberg, Facebookovom glavnom operativnom direktoricom.

Od 2,7 milijuna 'provaljenih' profila, najviše ih otpada na Veliku Britaniju - 1,079.031, a potom na Njemačku (309.815), slijede Italija (214.134), Francuska (211.667), Španjolska (136.985) i Rumunjska (112.421). Zahvaćena je svaka zemlja Europske unije pa tako i Hrvatska sa preko 20.000 zahvaćenih profila (21.517), gotovo dvostruko više nego u Sloveniji (11.255), a najmanje je iskorištenih profila iz Luksemburga (2.645). 

Svi ti korisnici su danas trebali od Facebooka izravno saznati jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica. Svaki korisnik te društvene mreže trebao bi  dobiti jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaci. 

Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile.

Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i još jednu analitičku tvrtku - Cubeyou. Istraživat će se je li ta tvrtka za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u suradnji sa sveučilištem u Cambridgeu. 

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Zuckerberg priznao da nisu dovoljno zaštitili korisnike

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg, koji sutra i svjedoči pred američkim Kongresom, priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprečavanju zloupotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao, javlja u ponedjeljak Reuters.

"Sada je jasno da nismo dovoljno učinili kako bismo spriječili da ti alati budu iskorišteni za nanošenje štete. Nismo široko gledali na pitanje naše odgovornosti i to je bila velika greška", napisao je Zuckerberg u izjavi Odboru za energetiku i trgovinu.

"Bila je to moja greška i žao mi je. Ja sam pokrenuo Facebook, ja vodim kompaniju i ja sam odgovoran za sve što se u njoj događa", dodao je.

Također je kazao da će glavne investicije Facebooka u sigurnost "značajno utjecati na rast profitabilnosti".

Reuters dodaje da se šef Facebooka u ponedjeljak sastaje s američkim zastupnicima, uoči dvodnevnog saslušanja pred Kongresom koje počinje u utorak.

Dionice Facebooka porasle su u ponedjeljak za 1,7 posto.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Korisnici Facebooka su u ponedjeljak trebali saznati  jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica, prenio je u ponedjeljak BBC. 

Svaki korisnik te društvene mreže dobit će jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaci. 

Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile.

Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i tvrtku Cubeyou. Istraživat će se je li ta tvrtka za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u suradnji sa sveučilištem u Cambridgeu.

Komentara 5

DU
Deleted user
01:35 10.04.2018.

Kako sam bio glup, i mene su iskoristili, te sam nesvjesno pomogao Trumpu da protuzakonito postane predsjednik USA.

SO
SoloHan
00:40 10.04.2018.

Eto baš su se pomogli

DU
Deleted user
03:37 10.04.2018.

adolfe..vrati se doma..skuvat cu ti ..pasta sutu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije