Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedan 37 milijuna kuna

Na Ruđeru predstavljen projekt 'BioProspecting Jadranskog mora'

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/12
12.01.2018.
u 15:27

Cilj je projekta jačanje provođenja istraživanja u području biotehnologije mora kojem je cilj dobivanje biološki aktivnih molekula svojstava poželjnih za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je danas projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u vrijednosti od gotovo 37 milijuna kuna u cijelosti financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj je projekta jačanje provođenja istraživanja u području biotehnologije mora kojem je cilj dobivanje biološki aktivnih molekula svojstava poželjnih za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Fokus je na skeniranju poznatih vrsta poput algi, mješinaka, mahovnjaka, mekušaca, plaštenjaka i spužvi. Kako je biotehnološka industrija prirodnih strojeva brzorastuće tržište, tako se očekuje da će ovaj projekt rezultatima značajno pomoći rastu hrvatskog gospodarstva, pogotovo kroz transfer tehnologije u gospodarstvo. Prihodi ostvareni od bioprospectinga mogu donijeti i prihode koji se mogu izravno primijeniti na očuvanje bioraznolikosti. Na projektu će kroz pet godina biti uključeno 65 znanstvenika s Instituta i ustanova s kojima se na projektu surađuje, a predviđeno je i zapošljavanje deset doktoranada, deset poslijedoktoranada te dva administratora.

- Projekt će omogućiti i zapošljavanje 20 mladih znanstvenika koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu, a kao takvi doprinijet će i većoj povezanosti znanosti i gospodarstva te biti i konkurentniji na tržištu rada“, izjavila je voditeljica projekta „Bioprospecting Jadranskog mora“ i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož - Rakovac s Instituta Ruđer Bošković. Dodala je i kako je cilj istraživanja BioProCroa stvaranje snažne znanstvene baze za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora.

Posebno treba istaknuti kako se pod okriljem Znanstvenog centra izvrsnosti po prvi puta okupljaju sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije