Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković otkrili što stanice drži zajedno

ana sunčana smith
Foto: Marko Prpić/Pixsell
10.10.2017.
u 09:20

Pod vodstvom prof. Smith istražuju se svojstva i funkcije membrana živih stanica, što je dio projekta vrijednog 1,5 mil. eura

Ugledni britanski časopis Nature Physics objavio je rezultate novoga istraživanja grupe prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith s Instituta Ruđer Bošković. Istraživanjem se došlo do potpuno novih spoznaja o dosad nepoznatoj fiziološkoj ulozi nedavno otkrivenih aktivnih fluktuacija u staničnim membranama.

Osnovna motivacija rada bila je istražiti i bolje razumjeti proces adhezije koji stanice u živom tkivu drži na okupu, a njegova važnost posebno dolazi do izražaja kad se ovaj proces poremeti što se, primjerice, događa kod tumora. Naime, kad stanice u tumoru postanu nepovezane i slobodne, grozdovi takvih stanica počinju se odjeljivati od ostalih zdravih stanica i stvarati metastaze. Zato je dubinsko razumijevanje procesa adhezije nužan preduvjet za sustavnu regulaciju staničnih procesa koji, kada su poremećeni, imaju niz ozbiljnih posljedica, stoji u priopćenju Instituta povodom objave u Nature Physicsu. Dodaju kako središnju ulogu u stvaranju adhezije igra protein kaderin, koji se nalazi u membrani i stvara jake veze sa susjednim kaderinima u istoj stanici, ili s kaderinima u drugoj stanici. Istraživanje je provedeno sa suradnicima s Friedrich Alexander sveučilišta Erlangen – Nürnberg, kao i kolegama sa sveučilišta u Stuttgartu, Würzburgu i Marseilleu te Helmholtz instituta u Jülichu, a dio je 1,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog znanstvenog vijeća (ERC) MembranesAct u kojemu se pod vodstvom prof. Smith istražuju svojstva i funkcije membrana živih stanica.

Grupa predvođena prof. Smith dala je svoj teorijski doprinos te predvidjela, simulirala i objasnila, a nakon toga sa suradnicima u eksperimentalnom dijelu mjerenjima i potvrdila kako proces stvaranja i odvajanja staničnih kontakata ne ovisi o detaljima međudjelovanja između proteina, nego isključivo o fizičkim efektima u membrani u njihovoj okolini. Prije svega, ovisi o mekoći membrane, temperaturi, koncentracijama pojedinih tvari, a ponajviše o fluktuacijama membrane koje možemo zamisliti kao brza treperenja elastične površine stanice.

– Preciznom kontrolom pojedinih fizičkih parametara, kako u eksperimentima, tako i u simulacijama i teorijskim izračunima, u radu smo pokazali da fluktuacije posreduju i pojačavaju prijenos bočnih dalekosežnih sila između kaderina u istoj membrani te tako djeluju kao glavni regulatori veza između kaderina dviju različitih membrana. Elastične fluktuacije stoga mogu djelovati kao glavni generički kontrolni mehanizam stanične adhezije, što baca potpuno novo svjetlo na dosad nepoznatu fiziološku ulogu nedavno otkrivenih aktivnih fluktuacija u staničnim membranama – izjavila je prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith, voditeljica istraživanja.

Podsjetimo, dr. Ana Sunčana Smith autorica je brojnih znanstvenih radova objavljenih u najprestižnijim znanstvenim časopisima. Održala je više od stotinu pozvanih predavanja, dobitnica je brojnih priznanja te nositeljica odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i visoko obrazovanje te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije